Cinema

'El buen patrón', de Fernando León de Aranoa, candidata sorpresa a l'Oscar

La sàtira sobre el món laboral protagonitzada per Javier Bardem s'ha imposat a 'Mediterráneo' i a la gran favorita, 'Madres paralelas'

2 min
Javier Bardem a 'El gran patrón'

BarcelonaL'Acadèmia del Cinema Espanyol torna a girar l'esquena al director Pedro Almodóvar. Contra tots els pronòstics, El buen patrón, de Fernando León de Aranoa, ha sigut la pel·lícula triada pels acadèmics per representar Espanya en la cursa per l'Oscar a la millor pel·lícula internacional. La sàtira sobre les relacions laborals ambientada en una fàbrica de balances s'ha imposat a les altres dues finalistes: el drama sobre la crisi dels refugiats Mediterráneo, de Marcel Barrena, i Madres paralelas, de Pedro Almodóvar, la gran favorita en les apostes.

El buen patrón reuneix el seu director amb l'actor Javier Bardem vint anys de Los lunes al sol, la seva pel·lícula sobre un grup d'aturats. Bardem interpreta ara un empresari, Julio Blanco, el propietari d'una fàbrica de balances que opta a guanyar un premi a l'excel·lència empresarial. Blanco intenta mantenir l'aparença d'harmonia i eficàcia a l'empresa mentre la bona imatge de la fàbrica es va ensorrant per culpa dels problemes personals de la seva mà dreta, les protestes d'un treballador acomiadat i l'embolic de l'empresari amb una becària de l'empresa. El buen patrón és una producció catalana de Mediapro, la productora de Jaume Roures.

L'aposta dels acadèmics per El buen patrón s'ha rebut amb sorpresa, ja que la bona acollida de Madres paralelas a la Mostra de Venècia, el premi a Penélope Cruz pel seu paper i les crítiques entusiastes de la premsa internacional –Variety l'ha descrit com "la millor pel·lícula d'Almodóvar des de Todo sobre mi madre"– feien augurar una nominació fàcil per al film del manxec. El buen patrón compta, això sí, amb l'avantatge de tenir un actor de fama internacional i molt conegut a Hollywood com Bardem, que acaba d'estrenar el blockbuster Dune.

stats