Cultura 28/12/2020

Les mascaretes, el gel desinfectant i la distància de seguretat, protagonistes de l''Adoració dels tres Reis d'Orient'

La tradicional representació es farà a les Voltes, però amb aforament limitat: només hi podran accedir 180 persones, que hauran d'haver reservat l'entrada prèviament

Clàudia Darder
4 min
Les botifarres de l'Adoració dels tres Reis d'Orient

Palma“Apuja el to de veu”, “acosta’t més”, “alerta a donar l’esquena al públic!”. Són algunes de les instruccions que Mateu Fiol -el director d'aquesta producció, juntament amb Bernat Fiol- dona des del pati de butaques als actors –per un dia- que són damunt l’escenari del teatre municipal Xesc Forteza per defensar el text de Llorenç Moyà l'Adoració dels tres Reis d'Orient. Hi són el rei Herodes, que enguany interpreta l’actor Joan Carles Bestard; el dramaturg i periodista Rafel Gallego, en el paper de secretari i, al fons, l’actriu Clara Ingold, que fa de mestra de cerimònies; ella dictarà les línies d’aquells que tinguin més mala memòria i s’oblidin de les paraules que els toca dir. Al pati de butaques hi ha la resta d'integrants d'aquest elenc; pugen i baixen de l'escenari quan és el seu torn. A un costat, junts, els doctors de la llei. Ben arran de l'escenari, divertits, xerraires i inquiets, els criats. A la darrera fila, discret i vigilant, de posat cerimoniós, hi ha tot sol el dimoni, que interpreta el fisioterapeuta Carles Expósito. Cada un pensa, repensa i fa seu el personatge, tot esperant que no hi hagi canvis en les restriccions, o que no empitjori molt més la situació provocada per la covid-19, i la funció es pugui fer.

Aquest dilluns, el teatre Xesc Fortesa ha acollit l'assaig general de la funció. Tothom va amb mascareta. Així serà, també, el 6 de gener a les Voltes. La pandèmia, però, fa que aquest any l’aforament sigui reduït: només hi podran anar 180 persones. En cas de pluja, la representació de l'obra es farà al Xesc Forteza (a les 13 h). Només podran assistir a la funció, tant a les Voltes com al teatre, aquelles persones que s'hagin descarregat prèviament la invitació al web www.palmacultura.net. A l'Adoració d'enguany en seran protagonistes les mascaretes, el gel desinfectant i la distància de seguretat.

Els implicats d’aquest any amb l’Adoració estan compromesos amb el seu paper, però reconeixen que la situació els inquieta: “Jo veig que tothom està entusiasmat damunt l’escenari. Tot i això, tenc la sensació que enguany no serà fàcil el tema de les botifarres. Si bé és evident que la pandèmia ha de sortir, crec que ens estam posant límits. Jo i tot, preparant-les, m’he sentit incòmoda. A més, ningú ha dit res, així que no sabem per on anirà la cosa”, assegura l’actriu, que va vestida amb un modelet ple de tons vermells, “totalment d’estil Mary Poppins”. Ho diu Rafa Pizarro que, un any més, s’encarrega de vestir els personatges.

Les botifarres de l'Adoració dels tres Reis d'Orient

Tots els participants ja duen els seus vestits, als quals encara els falten els darrers detalls. Aquests dies toca fer les modificacions adients: que si acurçar la llargada d'un vestit, que si convertir una falda en uns pantalons... Pizarro atén, amb paciència, les demandes dels protagonistes; el que no li manca és, un any més, la il·lusió. No vol revelar-ne gaires detalls, però assegura que la capa d'un rei estarà feta de mascaretes. "En terra, en va ple", es queixa.

Es nota que Joan Carles Bestard té experiència damunt l’escenari; però enguany el públic s’endurà sorpreses: “Si un ha de quedar en blanc, hi queda, tant si té taules com si no. Hi ha gent que du l’actor o l’actriu amagada dins seu i surt en ocasions com aquesta. Molta gent se sorprendrà del que fan els meus companys en aquesta obra”, ha dit l’actor. Del seu paper, el de rei Herodes, diu que n’està content, que intenta fer-lo “divertit”. Això sí, és un paper “incòmode”, ja que és el que té més text i requereix més esforç: “Entre la mascareta i el text, no és un paper fàcil. Però estic content que hagin volgut comptar amb mi. Tot i que encara queda feina de memoritzar...”, declara. No passa res: la mestra de cerimònies, Clara Ingold, estarà atenta per si fa falta a algú.

Fins al Xesc Forteza ha anat, aquest capvespre, el tinent de batle de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i el director general de Promoció i Difusió Cultural, Marcos Augusto. Han explicat com serà el funcionament de la cita amb l’Adoració d’enguany: serà obligatori en tot moment l'ús de mascareta al recinte, s’haurà de fer servir el gel desinfectant a l'hora d'accedir-hi, el públic haurà de mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres. A més, demanen al públic que hi vagi amb antelació –l'accés estarà obert 40 minuts abans que comenci per tal que l'arribada sigui esglaonada-, ja que una vegada que hagi començat l’espectacle ningú més podrà accedir-hi. “La cultura a Palma és resilient”, ha dit Antoni Noguera, i ha assegurat que des de l'àrea de Cultura es treballa per facilitar qualsevol activitat cultural. “Ho feim, però, des del respecte a les mesures de seguretat i molt pendents de les normatives sanitàries vigents”.

L'elenc està liderat per Joan Carles Bestard, que serà el rei Herodes; l'actriu Clara Ingold, que representarà la mestra de cerimònies; el gestor cultural Roman Hillmann, l'escriptor Miquel Àngel Lladó i el director de Benestar Social de Cort, Joan A. Salas, seran els Reis Mags d'Orient. Altres papers importants són els de sant Josep i santa Maria, representats per l'empresari Joaquín Rodríguez i Nermin Goenens.

L’activista cultural, membre del Cor del teatre Principal de Palma i tècnica dinamitzadora lingüística Neus Sànchez será el criat 1; el criat 2 serà Tais Mico, coordinadora del Grup Municipal d’Unides Podem; Elena Navarro, del PSOE, regidora de Turisme, Sanitat i Consum de Palma, farà de criat 3.

El químic i delegat comercial de CEPSA a les Balears, Bernat Cifre, farà de majordom; Juan Martín Cobalea, oficial de l’Exèrcit de Terra, farà de general 1; el paper de general 2 és de Guillermina Rodríguez, auxiliar administrativa del centre Escola Graduada.

La directora insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, Kika Coll, serà el doctor de la llei 1, mentre que el doctor de la llei 2 serà la procuradora Caterina Fuster. En el paper de la Sibil·la hi haurà, enguany, l’actriu i locutora Esperanza Font; l’àngel serà Marina Despuig; i el portaveu dels pastors, Joan Josep Villalonga, cap de Joc de l’ONCE-Illes Balears.

stats