Abusos

Bob Dylan, acusat d'abusar d'una nena de 12 anys el 1965

L'advocat del músic nega les acusacions

Ara
2 min
Bob Dylan l'any 1965

BarcelonaBob Dylan ha sigut acusat d'haver abusat sexualment d'una menor de 12 anys a Nova York el 1965, quan el músic tenia 24 anys. Segons la demanda presentada al Tribunal Suprem de Manhattan, Dylan hauria fet servir el seu estatus per guanyar-se la confiança de la suposada víctima "com a part d'un pla per abusar sexualment d'ella", tal com recullen l'agència Efe i diferents mitjans nord-americans.

"Durant un període de sis setmanes entre l'abril i el maig de 1965, Bob Dylan es va fer amic i va establir una connexió emocional amb la denunciant", afegeix el document legal presentat divendres passat per una dona de 68 anys resident a Greenwich (Connecticut) i identificada a la demanda amb les inicials J.C. A més, acusa Dylan d'establir aquesta connexió perquè la suposada víctima estava menys cohibida per "abusar sexualment d'ella" amb l'ajuda de "drogues, alcohol i les amenaces de violència física"; tot plegat va causar danys emocionals i psicològics que perduren "fins a l'actualitat". Segons la demandant, el suposat abús va ocórrer diverses vegades, algunes de les quals a l'apartament que Dylan tenia a l'Hotel Chelsea. J.C. al·lega que les accions del cantautor l'han portat a patir depressió i ansietat permanents que no li han permès dur a terme activitats normals. L'acusa d'assalt, agressió, detenció il·legal i danys emocionals.

L'advocat de Dylan, Daniel Isaacs, ha negat les acusacions. "Aquestes acusacions de fa 56 anys no són certes i seran refutades vehementment –ha dit Isaacs–. La denúncia parla per si sola", ha afegit. La demanda va ser presentada divendres, un dia abans que acabés el període que s'havia obert a Nova York per presentar càrrecs per abusos sexuals infantils que havien prescrit, sota una llei aprovada a l'estat el febrer de 2019.

La primavera de la gira pel Regne Unit

La contundència de la resposta d'Isaacs pot tenir com a base el calendari d'actuacions de Dylan dels mesos d'abril i maig de 1965. El 22 de març s'havia publicat el disc Bringing it all back home, enregistrat a Nova York dos mesos abans (del 13 al 15 de gener). En aquella època Dylan mantenia una relació amb Sara Lownds, amb qui es casaria a finals de 1965. Dylan i Lownds, que efectivament havien tingut apartaments llogats a l'Hotel Chelsea, van anar a viure a Byrdcliffe, a tocar de Woodstock i a uns 150 quilòmetres de Nova York. Entre el 27 de març i el 3 d'abril ell va fer diversos concerts a Califòrnia, i el 9 d'abril un a Vancouver (Canadà). Dues setmanes després, el 26 d'abril, va començar la gira pel Regne Unit que va documentar el cineasta D.A. Pennebacker al film Don't look back, i que es va allargar fins al 10 de maig. Tal com explica Robert Shelton al llibre No direction home, Dylan i Lownds van viatjar posteriorment a Portugal i el 23 de maig ja eren novament a Londres, on ell havia de participar en una filmació de la BBC. La filmació, però, es va posposar fins a l'1 de juny perquè Dylan va haver d'ingressar en un hospital londinenc, el St. Mary's Hospital de Paddington, a causa d'una infecció vírica, tal com informava la premsa britànica.

stats