Una promoció de l'Ibavi rep el premi del públic als FAD d'arquitectura

El bloc Llacuna, al barri barceloní del Poblenou, ha rebut el principal guardó

3 min
Un detall dels balcons d ela façana del carrer llacuna 16, a Barcelona

BarcelonaEls premis FAD continuen aprofundint en la importància que té socialment l'arquitectura i per tercer any consecutiu premien uns habitatges: el bloc Llacuna, al barri barceloní del Poblenou, obra del despatx ARQUITECTURA-G, dels arquitectes Jonathan Arnabat, Jordi Ayala-Bril, Aitor Fuentes, Igor Urdampilleta i Albert Guerra. Pel que fa a les Balears, la promoció de l'Ibavi d'habitatges socials de Salvador Espriu ha rebut el premi del públic en la categoria d'arquitectura. Es tracta d'un bloc de vuit llars construït amb materials naturals i amb tècniques locals, amb el marès com a element estructural.

"El premi suposa un reconeixement a tota una línia editorial amb la manera de construir alternativa des de la premissa de la dignitat de l'habitatge públic protegit i respecte al medi ambient", ha dit la directora general d'Habitatge i Arquitectura, Cristina Ballester, que ha recollit el guardó. "És una manera de fer que cerca anticipar solucions a les emergències actuals com la climàtica o la d'habitatge", ha afegit. Cal recordar que aquests habitatges ja varen rebre altres distincions com el Ciutat de Palma d'Arquitectura 2022.

En la categoria internacional s'ha imposat, com era de preveure, el nou Museu Munch a Oslo, de Juan Herreros i Jens Richter. Però el jurat no ha volgut deixar de recordar la gravetat de l'emergència climàtica, de la qual són també conscients Herreros i Richter, i ha premiat ex aequo Aire, el pavelló català de la Biennal d'arquitectura de Venècia del 2021, de l'arquitecta Olga Subirós. Del Museu Munch, el jurat d'aquesta categoria, presidit per Carme Pinós, en destaca "la persistència davant tota mena de vicissituds per tirar endavant una obra d’aquesta complexitat a l’estranger, des de la dificultat de la distància física i cultural". I pel que fa a Aire, subratlla "l’esperit crític del pavelló amb les condicions ambientals del present". En aquesta categoria també estava nominat com a finalista l'estudi mallorquí TEd'A gràcies a la construcció d'un pati fet amb peces de formigó dins una exposició a l’Utzon Center a Aalborg (Dinamarca).

Un detall dels balcons d ela façana del carrer llacuna 16, a Barcelona.

El projecte premiat en la categoria d'Interiorisme també és un habitatge: el jurat ha premiat els arquitectes Ophélie Herranz Lespagnol i Paul Galindo Pastre (NOMOS) per El Garatge a Madrid, el fruit de convertir un antic garatge en "un programa complex per a un habitatge familiar". En paral·lel a la qualitat d'uns espais confortables i versàtils, el jurat també destaca que els han aconseguit "amb un ajustat pressupost".

Pel que fa a la categoria de ciutat i paisatge, torna a haver-hi dos guanyadors: s'han imposat ex aequo els projectes Bon dia, Carme!, a Olot, d'Eduard Callís Freixas i Guillem Moliner Milhau (unparelld’arquitectes), i la Biblioteca i Arxiu del municipi de Grândola (Portugal), de Pedro Matos Gameiro i Pedro Domingos. Per al jurat, tots dos projectes tenen una vocació urbana: "Creen teixit i transformen l'espai públic de la ciutat", diu l'acta, i representen "dues formes diferents de crear espais participatius a la ciutat". La clau de Bon dia, Carme! és haver reactivat la plaça del Carme d'Olot intervenint en unes plantes baixes que corrien el risc d'acabar abandonades, i la de la Biblioteca i Arxiu del Municipi de Grândola és "barrejar un edifici dotacional amb l'espai públic". El projecte guanyador en la categoria d'intervencions efímeres és Agrilogística, el muntatge de l'exposició homònima de l'artista Gerard Ortín a La Capella, dels arquitectes Miquel Mariné i Pol Esteve (GOIG). Com diu el jurat, és un "gest lleuger" que crea un nou espai dins La Capella per crear una "experiència immersiva".

stats