Cinema
Cultura 15/01/2015

''Birdman' i 'El gran Hotel Budapest', lideren les nominacions als Oscars

Els films d'Alejandro González Iñárritu i Wes Anderson empaten a 9 nominacions. 'The imitation game' està nominat en 8 categories i 'Boyhood' i 'El francotirador' sumen cadascuna 6 nominacions

Ara
2 min
'El Gran Hotel Budapest', de Wes Anderson

Barcelona'Birdman' i 'El gran Hotel Budapest' encapçalen amb 9 candidatures les nominacions dels Oscars que s'han anunciat aquest dijous a Los Angeles. Trepitjant-los els talons, el 'biopic' sobre Alan Turing 'The imitation game' suma 8 nominacions. 'Boyhood', de Richard Linklater, i 'El francotirador', de Clint Eastwood, acumulen 6 nominacions.

Els 8 nominats a millor pel·lícula són 'Birdman', 'Boyhood', 'El francotirador', 'El gran hotel Budapest', 'Selma', 'Whiplash', 'The imitation game' i 'La teoría del todo'.

Una de les sorpreses de les nominacions són les 5 nominacions de 'Whiplash', un petit film independent que es va convertir en la revelació de Sundance en guanyar el Gran Premi del Jurat i el Premi del Públic a l'última edició del festival. 'Selma', centrada en la figura de Martin Luther King, només està nominada en la categoria de millor pel·lícula i cançó original. En canvi, s'han quedat sense nominació a millor pel·lícula films com 'Foxcatcher' o 'Interstellar', amb 5 i 4 nominacions, respectivament.

Una altra de les sorpreses de les nominacions, tot i que el seu triomf com a comèdia als Globus d'Or ja ho anticipava, són les 9 nominacions d''El gran Hotel Budapest', de Wes Anderson, director que acostumava a ser ignorat pels acadèmics.

El barceloní Óscar Faura, director de fotografia de 'The imitation game', no ha estat nominat finalment; era l'únic català amb opcions. En l'apartat de millor film de parla no anglesa, els nominats són l'argentina 'Relatos salvajes' (produïda per Almodóvar), la polonesa 'Ida', la russa 'Leviathan', el film d'Estònia 'Tangerines' i el de Mauritània 'Timbuktú'.

Poques sorpreses en les categories interpretatives. En la de millor actor estan nominats Steve Carell ('Foxcatcher'), Benedict Cumberbatch ('The imitation game'), Michael Keaton ('Birdman'), Eddie Redmayne ('La teoría del todo') i Bradley Cooper ('El franctoriador'). Les nominades a millor actriu són Rosamund Pike ('Perdida'), Reese Whiterspoon ('Wild'), Felicity Jones ('La teoría del todo'), Marion Cotillard ('Dos días, una noche') i la gran favorita, Julianne Moore ('Still Alice'). Jennifer Aniston, que sonava en les apostes pel seu paper a 'Cake', no ha estat nominada finalment.

Entre els nominats a millor actor i actriu secundària destaca J. K. Simmonds , que ja va guanyar fa uns dies el Globus d'Or pel seu paper a 'Whiplash', i Meryl Streep, que amb 'Into the woods' aconsegueix la seva 19a nominació als Oscars.

Les aspirants al premi a millor pel·lícula animada són 'Big Hero 6', 'Com ensinistrar el teu drac 2', 'Tale of princess Kaguya', 'The boxtrolls' i 'Song of the sea'. 'La Lego pel·lícula', una de les favorites, no està nominada com a film animat, però sí per la cançó 'Everything is awesome'.

Els directors J. J. Abrams i Alfonso Cuarón, l'actor Chris Pine i el president de l'Acadèmia de Hollywood, Cheryl Isaacs Boone, han sigut els encarregats d'anunciar els nominats de la 87a edició dels Oscars. La cerimònia se celebrarà el 22 de febrer al Dolby Theater i la presentarà per primera vegada Neil Patrick Harris, conegut per la sèrie 'Como conocí a vuestra madre'.

La llista completa dels nominats es pot consultar a la pàgina dels Oscars.

stats