Cinema

El 'biopic' més polèmic sobre Marilyn i altres d'estrenes de la setmana

'Blonde', 'Fuego', 'Moonage daydream', 'Yo me encargo de la cerveza', 'The innocents'

ARA
3 min
Fotograma de 'Blonde'

'Blonde'

La controvertida mirada sobre Marilyn Monroe del biopic Blonde és l'estrena més comentada de la setmana, que ja està disponible a Netflix. A la crítica de l'ARA, Maria Adell apunta que al director Andrew Dominik "no sembla interessar-li el talent de Monroe com a actriu o les seves característiques singulars com a estrella (...), sinó la seva condició d'imatge eternament reproduïble i, per tant, consumible i d’un sol ús". En canvi, Adell lloa "l'increïble exercici de transmutació actoral" de l'actriu Ana de Armas, que es converteix en Marilyn i, alhora, insufla vida, emoció i calidesa a aquesta imatge gastada, grapejada per tots". En el darrer Festival de Sant Sebastià vam parlar sobre Blonde amb Dominik i De Armas, que assegura que a Hollywood "és tan difícil aconseguir bons papers com tenir una vida privada".

Tràiler de 'Blonde'

'Fuego'

Arriba a la cartellera la nova pel·lícula d'una de les directores més prestigioses del cinema europeu, la francesa Claire Denis, amb qui parlem en aquest reportatge sobre Fuego: "La idea de la bellesa vinculada a la joventut em fa "molta llàstima", ens diu. El triangle amorós de Fuego, agònic i desesperat, està protagonitzat per la gran Juliette Binoche, entrevistada per Xavi Serra en el darrer Festival de Sant Sebastià, on va rebre el prestigiós Premi Donostia. "El món del cinema ha canviat arran del Me Too, i és un canvi cap a millor", assegura l'actriu francesa.

'La consagración de la primavera'

Després del seu pas pel Festival de Sant Sebastià s'estrena La consagración de la primavera, de Fernando Franco, una de les pel·lícules espanyoles més originals de l'any. A la crònica del festival, Xavi Serra explica que el film "toca un tema potencialment aspre i sòrdid, l'assistència sexual a persones discapacitades (...), però amb intel·ligència, sensibilitat, tocs de comèdia i un punt de vista original que fuig d'estereotips i didactismes".

'Moonage daydream'

Els cinemes reben la pel·lícula-homenatge a David Bowie, un espectacular assaig audiovisual en què l'artista s’explica a ell mateix. "Hi ha certa bellesa caòtica en el remix que Moonage daydream fa de la biografia de Bowie, fragmentant i superposant pells, màscares i etapes de la trajectòria del músic i deixant que sigui la seva veu la que doni un fil conductor als seus canvis d’identitat i rumb", diu Gerard Casau en la seva crítica sobre Moonage daydream. També en va parlar Xavi Serra, amb entusiasme, quan la va veure al Festival de Canes.

'The innocents'

Prop d'un any després de la seva presentació a Sitges, on va ser una de les sensacions del festival, arriba a la cartellera el thriller fantàstic The innocents, un relat amb pòsit dramàtic sobre un grup de nens amb poders psíquics. "Que ningú es pensi que The innocents és un Stranger things a l'europea –deia la crònica des de Sitges– De fet, la primera part podria ser una pel·lícula de Céline Sciamma. (...) Tanmateix, quan un dels nens perd el control de les seves emocions, la pel·lícula salta al terreny del terror sobrenatural amb una solidesa inesperada".

'Yo me encargo de la cerveza'

Ja es pot veure a Apple TV+ la nova pel·lícula de Peter Farrelly, que ha deixat de fer comèdies gamberres amb el seu germà Bobby per centrar-se en projectes més oscaritzables com aquesta història increïble però basada en fets reals. "Tracta de l’aventura absurda de Chick Donohue, un jove mariner que pren una decisió en una nit d’alcohol i patriotisme: anirà al Vietnam en guerra per entregar unes cerveses als joves del seu veïnat que hi lluiten", apunta Ignasi Franch en la seva crítica de Yo me encargo de la cerveza. "La poca-soltada real és cridanera, però els resultats fílmics semblen vulgars. (...) I l’audiència també rep un tracte condescendent, per exemple, quan la música original subratlla grollerament que s’ha acabat la comèdia i toca emocionar-se".

stats