Biblioteques

La biblioteca barcelonina García Márquez, a un pas de ser declarada millor biblioteca nova del món

L'equipament és un dels quatre finalistes al premi que atorga la Federació Internacional de Biblioteques

2 min
Nova biblioteca Gabriel Garcia Marquez al barri de Sant Marti

BarcelonaLa Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada el maig del 2022, no passa desapercebuda al districte de Sant Martí de Barcelona: és un gran colós de fusta i vidre, la llum s'escola per tot arreu i no hi ha pràcticament parets ni portes. Tot es veu, fins i tot el despatx de la directora, i hi ha pati i terrasses. Des de la seva inauguració, no li han mancat usuaris: 1.100 diaris. Ara podria tenir encara més èxit. És una de les quatre finalistes al Premi Internacional de Millor Biblioteca Pública del 2023 que atorga la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) a biblioteques noves. Les altres candidates són la Janez Vajkard Valvasor Krškov (Eslovènia), ubicada en un antic monestir caputxí; la City of Parramatta (Austràlia), i la Shangai Library East (Xina), un colós de 115.000 metres quadrats.

La guanyadora del premi, que atorguen la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) i Systematic, s’anunciarà el 21 d’agost durant la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació que se celebra a Rotterdam. La biblioteca barcelonina arriba a la final després d'un primer filtre en què hi havia 16 candidates. Per ser una de les escollides, la IFLA té en compte criteris com la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis.

La Biblioteca García Márquez, premi Ciutat de Barcelona d’arquitectura.
Nova biblioteca Gabriel Garcia Márquez al barri de Sant Martí.
Nova biblioteca Gabriel Garcia Marquez al barri de Sant Marti.

La Biblioteca Gabriel García Márquez és un edifici de sis plantes concebut com un conjunt de llibres apilats, obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (Suma Arquitectes). A la paret i al terra hi ha fusta, escampades per tot arreu hi ha catifes de colors càlids, hamaques per asseure's i, fins i tot, per estirar-se, i vaporosos dossers que separen espais de treball. A tots i cadascun dels espais hi ha llibres, hi ha fins a 140 punts de lectura, i n'hi ha un de dedicat al còmic i al creador de Mortadel·lo i Filemó, Francisco Ibáñez, que era veí del barri. De fet, des de la mort del creador de Mortadel·lo i Filemó, molts també han volgut retre-li homenatge visitant l'espai que l'hi dedica.

"D'ençà que vam inaugurar la biblioteca sempre està plena, a vegades venen turistes autòctons, persones que s'han encuriosit i venen a veure la biblioteca perquè n'han sentit parlar", explica el bibliotecari Julià Figueres, que està de guàrdia tot l'agost a la Biblioteca Gabriel García Márquez. "El millor premi són aquests 1.100 usuaris diaris, aquí tothom troba el seu espai", afegeix. A més, és l'única biblioteca de Barcelona amb un estudi de ràdio, una peculiaritat que destaca el jurat del premi. El febrer passat, la biblioteca va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura.

stats