"He malviscut durant anys fent periodisme de batalla i ara podré donar-me d'alta d'autònoms"

Els dos guanyadors de la beca Finestres, Sergi Tarín i Gabi Martínez, miren al Mediterrani

3 min
Gabi Martínez i Sergi Tarín, guanyadors de la Beca Finestres d'Assaig

Per escriure una història de llarg recorregut es necessita temps i recursos. L'assaig, a cavall entre la creació, el pensament i la investigació, es pot endinsar per molts territoris, però, moltes vegades, que acabi prenent forma de llibre i es publiqui depèn de la persistència i la voluntat de l'autor. Ho saben molt bé els dos guanyadors de la beca Finestres d'assaig en català i en castellà: Sergi Tarín (València, 1978), periodista freelance, i Gabi Martínez (Barcelona, 1971), col·laborador habitual de mitjans com National Geographic, Altaïr o The Ecologist. Tarín disposarà de 20.000 euros per escriure, en català, No totes les finestres miren al mar, i Martínez, d'uns altres 20.000 euros per Delta, que serà en castellà.

Malviure de periodista

"He malviscut durant anys fent periodisme de batalla, hi ha moltes grans històries que no he pogut explicar, aquesta serà una oportunitat única per donar-me d'alta dels autònoms", diu Tarín, que s'ha passat set anys vivint al bloc dels Portuaris del Cabanyal de València. L'edifici, molt degradat, va ser construït el 1954 per als estibadors del port i en l'actualitat la majoria de veïns són d'ètnia gitana, famílies humils i precàries que viuen de la venda ambulant o de la ferralla. Tarín va anar a viure al Cabanyal el 2010: "Soc un periodista de carrer i volia anar a viure al Cabanyal per formar part de la resistència en el moment que els veïns es van mobilitzar contra la construcció d'una autovia des d'un barri burgès fins la platja que hauria destruït el barri", diu Tarín. No va poder anar a viure a l'epicentre de la lluita veïnal però el bloc, un laberint amb vuit patis, va acabar sent el destí de les famílies que van ser desallotjades d'altres cases del barri. "És un microcosmos de personatges del qual em vaig enamorar", assegura. La lluita veïnal va quedar en un segon terme, i Tarín es va concentrar en escoltar els seus veïns, que fan molta vida al carrer: "Ara tornaré a l'edifici i podré explicar la seva història abans que el lloc desaparegui", assegura. A València hi hagut un canvi polític, però Tarín no creu que el nou govern d'esquerres dignifiqui la vida dels seus veïns.

Viure les històries en pròpia pell

La crisi del periodisme d'investigació va aflorar en molts moments en la presentació a la premsa de les dues beques. Davant les propostes que s'han rebut: 46 en català, 31 homes i 15 dones; i 225 en castellà (la convocatòria està oberta a Amèrica Llatina), 113 homes i 72 dones, Finestres ha decidit duplicar les beques l'any vinent: seran igualment 20.000 euros però hi haurà dues beques en català i dues en castellà. Martínez, com Tarín, es posa a la pell dels qui habiten el territori: passa temporades a l'última casa de l'illa de Buda, que pot desaparèixer durant alguna tempesta perquè el mar va guanyant territori. "Fa vint anys rebia ajudes d'editors per fer recerca, però cada vegada és més difícil aconseguir avançaments", diu Martínez, que vol aprofundir en la realitat del delta de l'Ebre, parlar amb la seva gent però també de la seva natura i dels efectes del canvi climàtic. Ho vol fer amb ambició universal, perquè parlar del Delta també vol dir passejar-se per altres rius com el Nil, el Níger o el Mississipí: "Nova Orleans, per exemple, ja té un pla per evacuar la ciutat en cas de crescuda del riu", assegura Martínez. Finestres ha rebut moltíssimes propostes d'assaig sobre biografies, història, música, literatura, cuina, migracions, medi ambient, gènere... però, curiosament, les dues escollides miren al Mediterrani i donen veu a històries normalment invisibilitzades.

stats