Cultura 11/07/2018

Reivindicar l'espai públic a través de la memòria

'Mirades, observatori de la memòria de Canamunt' és una instal·lació a balconades organitzada per l'Associació de Veïns de Canamunt.

M. J. Ribas
2 min
Prostituta Canamunt 1959./ CHRISTER STROMHOLM  STRÖMHOLM ESTATE.

PalmaLa intervenció 'Mirades, observatori de la memòria de Canamunt' forma part d'una sèrie d'actes organitzats per l'Associació de Veïns de Canamunt Coincidint amb les festes, s'ha organitzat l'exposició 'Memòries d'un barri' a Rata Corner, inaugurada el 4 de juliol, amb fotografies cedides pels veïns que fan un repàs històric del naixement del moviment veïnal a la Gerreria i a la plaça de Llorenç Bisbal. 'Mirades' presenta una selecció d'imatges històriques del barri penjades als balcons, com una reivindicació de l'espai públic i l'activació de la cohesió del barri a través de l'acció.

L'Associació de Veïns de Canamunt està formada per unes 200 persones, que s'organitzen per mitjà d'un grup de WhatsApp. Durant la trobada d'aquest dimarts a l'horabaixa, els veïns varen comentar com la recopilació de l'arxiu, i el muntatge de les imatges a les balconades de cases particulars, ha estat una excusa per crear cohesió al barri i ajudar a veure i compartir la memòria. Per a la instal·lació han entrat a pisos tant de lloguer turístic com de famílies immigrants que viuen de portes cap endins o de veïns històrics del barri amb qui no tenien contacte, i el punt de partida de l'acció ha generat un espai de negociació i diàleg.

La utilització de l'espai públic era una premissa que tenien molt clara, entenen el dispositiu de les banderoles com una acció artística que pot generar estranyesa i es podria utilitzar en un futur en altres contextos. Provoca un altra mirada cap al barri, que fa replantejar problemàtiques com la gentrificació, la recollida de fems, l'organització i compromís col·lectiu, amb una mirada històrica. Les fotografies recullen imatges de principis de segle fins als anys 60 i són un rastre d'allò que s'ha perdut i pot generar proximitat.

L'exposició 'Mirades' durarà tres setmanes, si les reaccions dels mateixos veïns són bones. L'Associació de Veïns de Canamunt sempre s'ha implicat en en temes de barri i es va reactivar fa 14 anys amb el Plan Urban. La reivindicació de l'ús de l'espai públic, així com la solidaritat veïnal, la pèrdua del territori o la intel·ligència col·lectiva són temes de debat.

La instal·lació té diferents capes de lectura, i totes les imatges van acompanyades d'una cartel·la que informa sobre l'autor i el context històric.

stats