Cultura 06/11/2019

Es Baluard presenta 'Estat previ', un projecte que explora l'arxiu no intervingut

La proposta forma part del programa 'Col·lectius a l'Observatori', emmarcat en el 15è aniversari del museu

Ara Balears
2 min
Imatge de la sala on hi ha el projecte 'Estat previ'

PalmaEs Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma presenta 'Estat previ. Espai de reflexió sobre el valor de l’arxiu sense intervenir', el projecte desenvolupat per Platform HARAKAT dins el programa 'Col·lectius a l’Observatori'. Es tracta del tercer i darrer muntatge d'aquest programa amb motiu del 15è aniversari d’Es Baluard, que es podrà visitar fins al 5 de gener a l’Observatori d’Es Baluard.

Segons explica el col·lectiu Platform HARAKAT, l’estat previ és “aquell en què un arxiu no ha estat encara subjecte a la intervenció per part d’institucions especialitzades o, en el qual, per diferents motius, resta a les perifèries del seu possible interès en un temps i un espai allunyat de la seva funcionalitat predeterminada". Així, l’estat previ "posa l’atenció en l’arxiu anterior a la seva gestió, classificació i quantificació”, apunten.

La directora del museu, Imma Prieto, i els organitzadors de Platform HARAKAT, Pau Cata i Balbina Sardà

D’aquesta manera, el projecte mostra un diàleg des d’on continuar articulant l’arxiu del museu a partir d'un conjunt de materials proposats per Pedro G. Romero, Edu Comelles, Ricardo Pérez-Hita, Francesca Masoero, Nabil Djedouani, Marina Planas i Marta Sesé. Les metodologies emprades són tant de l’arxivística convencional com des d'aproximacions alternatives tcom les proposades des de l’anarxivisme.

Col·lectius a l’Observatori

Aquest programa és una iniciativa col·laborativa, emmarcada dins de la programació del 15è aniversari d’Es Baluard i composta per les propostes de tres projectes seleccionats en una convocatòria de col·lectius a final de l’any 2018, en què es va tenir en compte la dimensió social i ciutadana dels plantejaments.

Abans de la proposta de Platform HARAKAT, el museu va incloure el projecte 'NuSongs. Cicle de concerts en acústic' de Pecan Pie i 'Aforismes, notes i notes en vers d’Andreu Vidal. Il·lustrats per Max, Margalida Vinyes, Enriqueta Llorca, Pere Joan i Linhart' del Clúster del Còmic i Nous Mèdia de Mallorca d’agost a setembre.

stats