Art
Cultura 11/01/2024

Es Baluard celebrarà els seus 20 anys amb Tonina Matamalas, Hidrogenesse i Pere Joan

Durant la setmana del 30 de gener, data en què farà dues dècades de la inauguració del museu, s’han organitzat visites guiades, activitats familiars i concerts

3 min
Roda de premsa de presentació de les activitats del vintè aniversari d'Es Baluard Museu

PalmaEn poc més de dues setmanes un dels centres artístics més importants de les Balears, Es Baluard Museu, celebrarà el seu vintè aniversari. Ho farà sense director o directora al capdavant, a l’espera que es resolgui el concurs convocat fa un mes, però amb propostes que van des d’una nova lectura de la col·lecció del museu, en un recorregut cronològic que tanmateix es veurà interromput pel diàleg entre peces de diferents èpoques, fins a una nit de concerts que tindrà lloc el 3 de febrer passant per un detall commemoratiu amb 20 il·lustracions signades per Pere Joan. Totes elles s’inclouen en el programa titulat Imaginam el futur, que ha estat desenvolupat pel mateix equip de treballadors del museu. 

Serà el mateix dimarts dia 20 de gener quan s’inauguri l’exposició En diàleg: Museu i Col·lecció, que ha estat comissariada per Eva Cifre i Soad Houman, caps de les àrees d’Educació i Registre i Col·lecció del museu, respectivament. S’hi podran veure 150 de les més de 800 obres que conformen la col·lecció del museu, ordenades de manera cronològica però amb petites interrupcions al llarg del recorregut en forma de diàleg entre diferents èpoques. “Per exemple, ajuntarem la peça de Pilar Muntaner de Sureda Esperant els nuviis amb una de Pilar Albarracín, de la sèrie de Las 300 mentiras, que conviden a reflexionar sobre el paper de la dona com a espectadora del seu propi destí”, ha explicat Cifre. 

Pel que fa a les activitats programades per a la celebració d’aquest vintè aniversari, destaca la presència de Dora Llamas, presidenta d’ICOM Espanya, qui oferirà una conferència sobre els reptes del museu al segle XXI o una taula rodona al voltant de l’arquitectura dels museus en què prendran part Rafael Moneo, Josep Lluís Mateo, Vicente Tomás i Lluís García-Ruiz, responsables de la concepció de centres com la Fundació Miró-Mallorca, la Fundació Toni Catany i Es Baluard Museu, respectivament. També s’han previst activitats familiars, com els espectacles Temporal de la companyia Ploma o Poi, de la companyia Es Tro. La gran festa de celebració tindrà lloc dissabte dia 3 de febrer al pati del museu amb els concerts de Los Sara Fontan, Hidrogenesse i Sonidero Mandril. “Hem fet una programació oberta i gratuïta adreçada a tots els públics”, ha subratllat Pilar Rubí, cap de programes pública del museu, “amb la intenció d’arribar a tota la ciutadania, no només a aquelles persones que ja en són usuàries o ja hi participen. Volem celebrar-ho amb tothom”. 

En aquest sentit, tots aquells que vulguin acostar-se a Es Baluard Museu ho podran fer gràcies a les jornades obertes que s’oferiran des de dia 30 de gener fins dia 4 de febrer i s’enduran, almanco fins que se n’esgotin les existències, un detall commemoratiu que recull 20 il·lustracions fetes pel dibuixant Pere Joan, en què el seu particular món, la seva singular mirada, s’acosta als racons, els protagonistes i les fites d’Es Baluard. 

La projecció internacional, un dels reptes del futur

Tanmateix, el lema escollit per a aquesta celebració,  ‘Imagina el futur’, serveix per remarcar que aquests 20 anys són una primera part d’un llarg camí que Es Baluard Museu té encara per endavant. Després de reconèixer la feina feta per les diferents directores del centre en aquestes dues dècades i també pels seus treballadors, el coordinador general de Cultura i Arts Visuals de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gómez de la Cuesta, ha remarcat la projecció internacional com un dels reptes a assolir en els pròxims anys. “S’ha d’aprofundir en la feina feta fins ara”, ha afirmat, “i augmentar l’interès que genera el museu, les expectatives que crea dins el sector. L’hem de convertir en un museu que s’integri a la vida diària de la societat”. 

stats