Cultura 28/07/2020

L’Atlàntida Film Fest es posa cap per amunt i pren color

El director Stephen Frears va rebre el premi Masters of Cinema de manera virtual i qualificà el govern britànic de “ridícul”

Cristina Ros
3 min

PalmaUna de les ovacions més sonores de la gala inaugural de la desena edició de l’Atlàntida Film Fest la va rebre, aquest dilluns a la nit, el director britànic Stephen Frears. No havia pogut viatjar a Mallorca per recollir el premi Masters of Cinema que atorga la Mallorca Film Comission, així que va aparèixer a la gran pantalla que feia de teló de fons al pati de la Misericòrdia de Palma. L’ovació no només es deixava sentir en el moment que l’actor Joseph Fiennes agafava, en nom de Frears, el guardó que se li atorgava en reconeixement a la seva trajectòria, sinó que els aplaudiments pujaren de to després que el director de La meva preciosa bugaderia o de Les amistats perilloses, entre una filmografia que supera la trentena de títols, demanà disculpes per no poder assistir a la gala i exclamà: “El meu govern és ridícul”, referint-se a les restriccions de mobilitat imposades als britànics per l’executiu de Boris Johnson.

Amb l’acte inaugural de l’edició presencial, que enguany fa els cinc anys consecutius a Palma, mentre que com a festival en línia ja suma deu edicions, l’Atlàntida es posava cap per amunt i prenia color. Això després que el director del festival i de la plataforma Filmin, que n’és l’organitzadora, el mallorquí Jaume Ripoll, fes referència al cartell en blanc i negre que ha anunciat l’esdeveniment, on els participants estan tots cap per avall. “És un any molt difícil i hem arribat un mes més tard del que és habitual, però ja som aquí”, va dir Ripoll. I va afegir que les pel·lícules, els documentals, les conferències i també els concerts de què es podrà gaudir a Palma fins dia 2 d’agost i en línia fins dia 27 d’agost –amb 113 títols–, “són treballs que fan pensar. Necessitam pensar més. Hem d’intentar sempre que el festival sigui útil en aquest sentit”, remarcà.

Tocat per la pandèmia, però engrandit

La pandèmia del covid-19 ha afectat la desena edició de l’Atlàntida Film Fest, però ho ha fet amb menor mesura que molts altres festivals, esdeveniments culturals o, fins i tot, activitats turístiques. Al marge d’algunes absències de darrera hora, com l’esmentada d’Stephen Frears, i tot i que la gala inaugural va haver de reduir l’aforament per mantenir l’obligat distanciament social, fa dies que tant l’acte inicial com moltes de les projeccions i concerts que se succeiran fins al proper diumenge a Palma, varen penjar el cartell de complet. L’Atlàntida, tot i la crisi sanitària, ha crescut notablement en aquesta edició.

A més, com es va demostrar aquest dilluns a la gala, Mallorca té recursos entre els qui resideixen a l’illa ni que sigui temporalment. Joseph Fiennes va recollir el premi per a Frears des del pati de la Misericòrdia perquè té casa a l’illa. Com en té la dona que es considera una de les persones amb més influència en el cine europeu, Lucia Recalde, qui està al capdavant del Creative Europe Media de la Comissió Europea. Hi eren els organitzadors de la gala dels Goya, que insisteixen a dur-la a Palma. I productors, com Matthew Krul. I directors de cinema, teatre i documentals, com Rafa Cortès, José Martret o Paco Mulet, entre d’altres. Guionistes com Laura Gost. I actrius també esdevingudes responsables polítiques com Catalina Solivellas.

Continuació del suport públic

Tant la presidenta del Govern, Francina Armengol, com la del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, o el batle de Palma, José Hila, remarcaren al llarg de la gala la transcendència de tenir un festival com l’Atlàntida a la ciutat, per la projecció internacional que realitza des de l’expressió cultural. Tots confessaren la voluntat de continuar donant suport públic a un esdeveniment que, en aquesta la seva cinquèna edició presencial, oferirà 42 projeccions: 36 estrenes nacionals, 24 ficcions, 16 documentals i, per primera vegada, 5 sèries. Així mateix, seran deu els concerts que s’inclouen en el festival. El primer, el que va oferir a la gala inaugural la cantant María José Llergo.

L’acte inaugural va concloure amb la presentació del documental Destrucció creativa d’una ciutat del director Carles Bover. Va ser ell qui, en pujar a l’escenari abans de la projecció, demanà més suport per a la cultura i, com afronta al seu darrer treball, per complir amb l’obligació de repensar el model de ciutat i social.

stats