Els arqueòlegs denuncien 'deixadesa de les seves funcions' al Museu de Mallorca

En un comunicat, acusen l'antiga direcció de posar dificultats al lliurament dels materials recuperats en les excavacions

El president de la Secció d’Arqueologia del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres, Llorenç Oliver, ha remès un comunicat en nom dels arqueòlegs col·legiats en el qual denuncien la gestió del Museu de Mallorca "com a mínim dels darrers quinze anys".

En el document expressen la seva preocupació per "un seguit d’articles publicats en diversos mitjans de comunicació que han tret a la llum pública una sèrie de deficiències detectades al Museu de Mallorca en relació amb la conservació d’algunes de les peces que s’hi custodien". Afirmen, també, que els fets varen coincidir en el temps "amb un moment de relleu en la direcció del Museu de Mallorca", canvi que segons el col·lectiu es rebé positivament "per suposar la fi d’un llarg període de crispació amb l’anterior direcció", en referència a la directora i conservadora del centre durant quinze anys, Joana Maria Palou i que es va jubilar a principis d'enguany.

A la carta comenten que les deficiències estructurals del Museu "i que van molt més enllà d’uns problemes de climatització" no són novetat per als professionals de l'arqueologia i el patrimoni històric. I remarquen que són conegudes "les dificultats amb què ens hem trobat en els darrers anys a l’hora d’establir una relació fluida amb la institució museística, sigui per a l’entrega de materials o per a l’estudi o revisió d’aquests una vegada ja dipositats al Museu".

Lliurament de materials d'excavacions

El col·lectiu acusa el Museu de Mallorca de posar dificultats "per lliurar nous materials recuperats a les nombroses intervencions arqueològiques que es duen a terme a l’illa". A més, afirma que el Museu "els darrers quinze anys" no ha promogut la investigació i que "dificulta la recerca dels investigadors interessats a estudiar els materials dels fons del Museu". Denuncia també que el Museu no fa difusió del patrimoni, que manté les sales d'arqueologia tancades des de fa nou anys i que roman aïllat de la societat i pràcticament sense visitants.

Els arqueòlegs posen de manifest, també, que fa anys que els responsables de les intervencions arqueològiques són els que "reclamen poder lliurar els materials al Museu en les condicions assumibles i només han obtingut negatives i impediments per resposta". I recalquen que, en el darrer any i mig, el Museu "no ha acceptat cap més material arqueològic, sigui d’excavacions antigues o de les més recents".

Aprofiten el comunicat per oferir la seva col·laboració a les administracions responsables a l'hora de "treballar i prendre les mesures adequades per esmenar les deficiències que històricament pateix del Museu". A més, donen a la nova directora, Maria Gràcia Salvà, "el suport necessari per impulsar el bon funcionament i projecció del Museu de Mallorca com a entitat cultural de primer ordre que ha de ser".

Comunicat de la  Secció d’Arqueologia del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de les Illes Balears

La Secció d’Arqueologia del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de les Illes Balears (CDLIB) és l’organisme col·legial que reuneix gran part dels professionals de l’arqueologia de les Illes. Des de la Secció es treballa fa més d’una dècada no només per millorar les condicions laborals del col·lectiu d’arqueòlogues i arqueòlegs, sinó també per fomentar la defensa, la protecció i la valorització del patrimoni de les Illes Balears i per fer-ne partícip tota la societat local i els seus visitants.

És per aquest motiu que, com a col·lectiu professional, volem expressar la nostra preocupació per un seguit d’articles publicats en diversos mitjans de comunicació que han tret a la llum pública una sèrie de deficiències detectades al Museu de Mallorca en relació amb la conservació d’algunes de les peces que s’hi custodien. Aquests fets varen coincidir en el temps amb un moment de relleu en la direcció del Museu de Mallorca que implica no només un canvi de persones, sinó també en la manera d’entendre i de gestionar aquesta institució, i que es va rebre positivament per gran part del nostre col·lectiu per suposar la fi d’un llarg període de crispació amb l’anterior direcció.

Entre els professionals que treballam en l’arqueologia i, en general, amb el patrimoni històric a Mallorca, no són novetat les deficiències estructurals que pateix el Museu de Mallorca i que van molt més enllà d’uns problemes de climatització que tampoc venen de fa pocs mesos. Malauradament, són ben sabudes les dificultats amb què ens hem trobat en els darrers anys a l’hora d’establir una relació fluida amb la institució museística, ja sigui per a l’entrega de materials o per a l’estudi o revisió d’aquests una vegada ja dipositats al Museu.

Tampoc els problemes del Museu es limiten a les dificultats per lliurar nous materials recuperats a les nombroses intervencions arqueològiques que es duen a terme a l’illa i que, recordem-ho, constitueixen el volum més important dels fons del Museu. Clarament podem afirmar que, com a mínim els darrers 15 anys, el Museu de Mallorca ha incorregut en deixadesa de les seves funcions, atès que no només no promou la investigació, sinó que dificulta la recerca dels investigadors interessats a estudiar els materials dels fons del Museu; que no fa difusió del patrimoni, sinó que manté un Museu amb les sales d’arqueologia tancades de fa 9 anys i pràcticament sense visitants; que roman aïllat de la societat de la qual forma part i en la vida de la qual hauria de participar activament.

En alguns articles periodístics que recentment han posat de relleu les deficiències del Museu, obviant que fa anys que existeixen i es coneixen, s’ha qüestionat la professionalitat dels arqueòlegs i arqueòlogues. S’ha posat en dubte la validesa del protocol de lliurament de materials acordat pel Museu i el Consell de Mallorca, amb el consens amb col·lectiu de professionals, i validat pel Servei Jurídic del mateix Consell. S’ha acusat també els arqueòlegs de mantenir, de manera irregular, materials provinents de diferents intervencions arqueològiques, quan fa anys que són molts dels mateixos responsables de dites intervencions els que reclamen poder lliurar els materials al Museu en les condicions assumibles i només han obtingut negatives i impediments per resposta. A més, en el darrer any i mig, el Museu no ha acceptat cap més material arqueològic, sigui d’excavacions antigues o de les més recents.

Volem aprofitar la situació de preocupació envers el Museu de Mallorca i la correcta conservació dels seus fons per instar les administracions responsables a treballar i prendre les mesures adequades per esmenar les deficiències que històricament pateix del Museu. En aquest esforç hi trobaran la nostra col·laboració en tot allò que estigui a les nostres mans. Per això, finalment, volem desitjar que la nova directora recentment designada, una professional de reconegut prestigi,  trobi el suport necessari per impulsar el bon funcionament i projecció del Museu de Mallorca com a entitat cultural de primer ordre que ha de ser.

EDICIÓ PAPER 13/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF