Cultura 18/01/2022

Antoni Torrens, premi Joan Amades de Cultura Tradicional i Popular

L'activista cultural pobler rebrà el guardó per la seva tasca en l'àmbit de la promoció i difusió de la cultura popular illenca

2 min
Antoni Torrens.

PalmaPel seu "activisme i paper de mecenes de la cultura popular a Mallorca i amb projecció arreu dels Països Catalans", el lideratge en la "creació i acolliment de multitud d’iniciatives culturals amb gran eficiència i èxit" i molts altres motius: Antoni Torrens (sa Pobla, 1937) serà reconegut amb el premi que atorga l’Associació Cultural Joan Amades. A més, des de l'associació també destaquen que l'activista sempre ha fet feina "des de la humilitat i la discreció i amb la constant voluntat de teixir complicitats".

El premi està destinat a prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones i organitzacions que han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. Toni Torrens, farmacèutic, s'ha mostrat sempre compromès amb la cultura popular i tradicional de Mallorca, que ha sabut exportar i promoure més enllà dels confins de l'illa.

Sant Antoni a Gràcia

Una mostra d'això és la festa dels foguerons de Sant Antoni que va crear el 1993 al barri de Gràcia (Barcelona) i que actualment és popularment coneguda com la festa major d’hivern de Gràcia. Del 1986 al 1997 fou president del Club Cultural sa Pobla, i allà va arrencar projectes culturals com la festa dels Foguerons de Sant Antoni de sa Pobla a Gràcia; la creació, l'any 1994, de la Trobada de Xeremiers i Fira de Luthier que es fa anualment a sa Pobla i reuneix xeremiers d’arreu dels Països Catalans i Europa.

El 1997 va deixar el Club Cultural i fundà l’Associació Cultural Albopàs, entitat a través de la qual va forjar multitud d'altes projectes culturals. Amb Albopàs va ajudar a difondre el món dels diables de correfoc a tota l’illa, i varen fer actuacions a Londres i Nova York. Torrens també va promoure la recuperació de la nit d’enramades per Santa Margalida. Ha col·laborat en l'edició de llibres i discos de música tradicional. Aquest 2022, a més, ha participat en la creació del Joc de l’Oca de Sant Antoni.

Per tot això, entre altres iniciatives més locals i de proximitat, el farmacèutic ha rebut diversos reconeixements: el Premi Ars Magna de la Casa Catalana a Balears, la Medalla d’Honor de Barcelona, l’Escut d’Or de sa Pobla, el Premi Miquel Oliver de l’Obra Cultural Balear, el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears, ha estat clamater a les Completes de Sant Antoni de sa Pobla i ha rebut el reconeixement de la Fundació Musical ACA, entre d'altres.

És per aquesta trajectòria marcada pel compromís amb la cultura popular que l’Associació Cultural Joan Amades ha decidit fer-lo valedor del Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional 2021. L’entrega del guardó serà el proper 27 de gener a les 19 h al Centre Artesà Tradicionàrius, al barri de Gràcia (Barcelona). 

stats