Publicitat
Publicitat

IVA CULTURAL

Els andalusos es podran desgravar l'IVA del que gastin en cultura

Andalusia crea una llei de mecenatge pròpia per contrarestar l'IVA cultural de les entrades de teatre, cine, música, dels llibres i l'art

El govern andalús ha donat avui llum verda a l'avantprojecte de llei de mecenatge d'Andalusia, que pretén contrarestar el "dany" de la pujada de l'IVA cultural mitjançant desgravacions fiscals, de les quals es  podrien beneficiar uns 3,5 milions d'andalusos, entre altres mesures. 

Els andalusos es podran desgravar, en el tram autonòmic de l'IRPF, el 15% en les quantitats compreses fins a un límit de 240 euros, per a l'adquisició de béns culturals (com llibres o obres d'art) o per al gaudi de serveis (entrades de teatre, cinema, concerts i exposicions).

La mesura beneficiarà més del 80% dels contribuents andalusos i les seves famílies, ja que el límit que es fixa en el tram de renda és de fins a 45.000 euros en les declaracions individuals i de 55.000 euros en les conjuntes.

L'avantprojecte, pioner a Espanya, estableix també reduccions de les càrregues per transmissió d'empreses i fórmules de mecenatge obertes a tota la ciutadania i orientades especialment al benefici de les pimes.

La norma pretén superar l'actual model, que fa dependre el finançament de la cultura de les ajudes públiques i instaurar un nou marc basat en la col·laboració publico-privada, ha explicat en roda de premsa el conseller de Cultura, Luciano Alonso. La Junta considera que aquesta fórmula és especialment necessària per la difícil situació econòmica per la qual passa el sector, recentment agreujada amb la pujada de l'IVA (del 8 al 21%), que ha provocat una forta caiguda del consum, i que a Andalusia ha caigut un 22,7%, segons ha destacat Alonso.

Una altra novetat és la deducció a la qual tindrà dret el contribuent per la realització de donacions a fundacions i consorcis amb fins d'interès cultural, que serà del 15% amb un límit de 240 euros. La mateixa desgravació s'estableix en relació amb entitats del sector amb ànim de lucre.

Amb això s'estendran a tota la indústria cultural les noves fórmules de finançament de la cultura a través de petites aportacions dels ciutadans, l'anomenat ''micromecenatge'', que trobarà en la futura norma seu suport legal, ha dit Alonso. Hi haurà més mesures, com les modificacions en l'impost de successions i donacions reduiran les càrregues per la transmissió d'empreses o negocis de caràcter cultural, cosa que contribuieix, així, al manteniment i a la creació d'ocupació en el sector.


Es rebaixarà al mínim la tributació per aquests conceptes, amb una reducció del 99,99% de la base imposable per a les empreses els fons propis siguin inferiors a 200.000 euros. També hi haurà bonificacions del 15% per donacions de tercers destinades a béns d'interès cultural de titularitat autonòmica i a les inversions dels mateixos propietaris.

El conseller, que ha considerat "imprescindible" aquesta norma davant l'"asfíxia" que ha suposat per a la indústria cultural la pujada de l'IVA, ha conclòs que suposa "un canvi de paradigma, en passar de la cultura de la subvenció a la del compromís social".

Els llibres que ens fan grans