Cultura 11/09/2016

Alona Vinç guanya Arts Visuals amb una ruta sonora

L’artista va enregistrar els desitjos dels veïns del Terreno i, amb ells, va crear un mapa de missatges

Montse Terrasa
2 min
LA RUTA  Vinç va situar fins a vuit codis QR, repartits pel barri del Terreno.

PalmaEscoltar els desitjos dels veïns del Terreno i fer-se una idea del que volen en cada lloc del barri. La ruta sonora creada per Alona Vinç va resultar ahir guanyadora de la categoria d’Arts Visuals del programa Art Jove. El premi són 1.000 euros, que s’afegeixen als altres mil que tots els finalistes han rebut en concepte d’hores i treball.

El treball de Vinç va implicar una estreta relació amb els residents de la zona, fins al punt que ha compartit amb ells grup de whatsapp, fet que l’ha ajudat a poder enregistrar els diferents testimonis amb els quals ha creat la seva ruta sonora. Amb un codi QR i un mòbil, es pot accedir als missatges que reclamen un carril bici, reubicar el casal de barri i disposar d’espai per als nins i per al ball.

Alona Vinç, com els altres finalistes, va ser escollida entre els 20 dossiers presentats a concurs per un jurat presidit per Fernando Gómez de la Cuesta, director del Solleric, i format pels vocals Pilar Rubí, comissària d’art; Tomeu Simonet, director de la galeria Addaya, i Natxa Pomar, artista guanyadora del certamen d’Arts Visuals 2013.

Ahir, la consellera de Transparència, Cultura i Esports, Ruth Mateu; el director general d’Esports i Joventut, Carles Gonyalons; el director d’IBJove, Joan Ferrà, i el segon tinent de batle de Model de Ciutat de Palma, Antoni Noguera, feren un recorregut per les intervencions artístiques, guiats per la coordinadora del projecte, Magda Albis.

Preparant la final

Durant aquesta setmana, alguns veïns del Terreno s’aturaven a demanar a Pere Banek què feia. Hi va haver qui, fins i tot, va telefonar a la Policia Local davant del que creia una bretolada... Durant el temps que ha pintat el seu mural, en una paret vella de l’antiga discoteca Zhivago, l’artista ha acumulat moltes més anècdotes.

Guillem Portell, de Vilafranca, reconeix que no havia visitat mai tant Palma, i sobretot el Terreno, fins que fou seleccionat pel jurat d’aquest certamen. I és que, per primera vegada, els artistes han exposat les seves obres al carrer i no en un recinte tancat. “M’agrada, perquè implica més investigació i fer feina amb els veïns”, comentava Portell dies abans de la final. Aina Climent va fer un “assaig visual”amb fotografies en blanc i negre que instal·là en format de cartell a l’única paret blanca que queda al barri. Per la seva part, Laura Torres Bauzá va idear un espai per als nins de la barriada, que ahir va aconseguir el seu objectiu.

stats