Art
Cultura 05/07/2022

Albert Pinya i Català Roig reaccionen a la "tecnobarbàrie" en la mostra 'Cambra de combustió'

La instal·lació, comissariada per Mercedes Estarellas, es podrà visitar a Es Baluard a partir del 8 de juliol

ARA Balears
2 min
Albert Pinya i Català Roig durant el procés de creació.

PalmaEs Baluard serà l'escenari, a partir del 8 de juliol, de Cambra de combustió, una exposició en què els artistes palmesans Albert Pinya i Català Roig s'uneixen i reaccionen a la "'tecnobarbàrie' a la qual ens arrossega la revolució digital". A la necessitat de sobreviure "a l'allau de tendències, estímuls i modes efímeres, produïdes massivament, detalla el museu en un comunicat.

La instal·lació vol portar la unió de dos mitjans –l'argila i la pintura– al límit de les seves possibilitats expressives. Els artistes sostenen que, quan s'aplica el llenguatge pictòric a la ceràmica, es desenvolupa "un discurs disruptiu amb un missatge clar de la necessitat de tornar a la terra, en temps d'incertesa infinita".

De les mans de Català Roig, neixen una sèrie de formes que es combinen per crear unes peces escultòriques, algunes de grans dimensions, a l'estil dels tòtems. A aquests, s'hi afegeix "un component ancestral mitjançant l'ús de formes geomètriques, transformades i enriquides" per la iconografia característica d'Albert Pinya. A través del llenguatge pictòric, la ceràmica "s'humanitza i comença a contar històries". D'aquesta manera, Pinya i Roig abandonen les jerarquies de la ceràmica dins l'artesania i reivindiquen valors com la manufactura, la singularitat, la identitat, la memòria i el territori.

'Heroïna amb gres i pigments!', 2022. Albert Pinya i Català Roig.
'I love Català Roig!', 2022. Albert Pinya i Català Roig.

A Cambra de combustió s'hi troben 16 peces de diferents mides, algunes de monumentals, totèmiques, que evoquen les ceràmiques xineses o la porcellana holandesa i portuguesa. L'argila blanca es revesteix de símbols, formes esquemàtiques, primitives i consignes reivindicatives pintades en color blau intens fent al·lusió a les arrels mediterrànies d'ambdós artistes.

La instal·lació inclou també una peça sonora inèdita feta per José Vives i Xavier Barberà, i inspirada en el procés de creació de Pinya i Català Roig, en la qual es pot sentir el so del taller, de les ceràmiques i del camp des d'on han treballat. L'exposició, comissariada per Mercedes Estarellas, s'inaugurarà el 7 de juliol a les 19 h, i es podrà visitar del dia 8 del mateix mes al 9 d'octubre.

stats