Literatura
Cultura 19/05/2015

Així era, en realitat, William Shakespeare

Un retrat inèdit, l'únic fet en vida del dramaturg i descobert al volum de botànica del segle XVI 'The Herball', revela la seva veritable identitat

Efe
1 min
Una còpia del llibre 'The Herball' que mostra el que es creu que és el retrat de Shakespeare / PETER MACDIARMID (GETTY)

LondresUn retrat fins ara inèdit fet en vida de William Shakespeare (1564-1616) revela la seva autèntica aparença, un dels enigmes de la literatura. Fins ara, els únics retrats que es coneixien del dramaturg eren els que apareixen en el 'First Folio', el llibre recopilatori de la seva obra, i el del monument de l'església Holy Trinity a Stratford-upon-Avon, tots dos creats després de la seva mort.

L'historiador britànic Mark Griffiths assegura haver descobert a 'The Herball', un volum de botànica del segle XVI, l'únic retrat de Shakespeare fet en vida, una troballa que presenta aquest dimarts a la revista 'Country Life'. A la pàgina interior del títol del llibre, apareixen diversos motius naturals i retrats d'inspiració clàssica de personalitats de l'època, entre elles Shakespeare, amb cabell arrissat, barba i una corona de fulles de llorers en honor al déu romà Apol·lo i als poetes clàssics Virgili i Ovidi, segons Griffiths.

"És un retrat de Shakespeare quan tenia 38 anys, vestit amb roba de poeta", explica el descobridor, i afegeix: "Així és com era realment, per fi existeix una prova de quina era la seva aparença". El gravat, que s'atribueix a William Rogers, va ser analitzat per Griffiths mitjançant un codi de l'època de la dinastia dels reis Tudor. El dramaturg sosté, en el retrat, una planta anomenada fritil·lària i una panotxa.

Aquestes plantes, segons ell, ocultaven un "missatge xifrat" que va ser "clau" per identificar que el dibuix era de Shakespeare, ja que l'escriptor en fa referència a algunes de les seves narracions i poemes.

stats