Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Teatre i música a l'agenda cultural de l'ARA Balears

‘Luciérnagas’

Cecilia Molano

Cecilia Molano treballa amb el moviment, la paraula i la imatge. A partir dels textos de Pasolini i de Maria Zambrano, Molano reflexiona sobre l’element simbòlic d’aquests insectes de llum, com a imatge per la resistència i l’arribada al clar del bosc. Sobre aquests fonaments, l’artista ha creat un espectacle que conjuga vídeo, cos, escriptura i creació en directe. La peça parteix de fragments de diari personal, de correspondències i textos d’autors diversos i s’inicia amb una instal·lació videogràfica que “encercla” el públic amb projeccions de text i d’imatge. Magdalena Garzón i Katrin Memmer construeixen una gramàtica de moviments feta per conceptes com animal, vibració i multiplicitat.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte, 25 de gener, a les 20 h. 15 €.

MÚSICA

Morganway

Cicle Brexit Blues

Morganway acaba de publicar el seu primer treball i ha entrat amb molta força al panorama pop-rock del Regne Unit. Els sis músics que componen la banda pugen a l’escenari encapçalats pels germans Callum i Kieran Morgan, i la portentosa vocalista SJ Mortimer amb motiu del cicle Brexit Blues.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dimarts, 28 de gener, a les 20 h. 15 €.

Orquestra Simfònica

Gustav Mahler

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo, interpretarà la Simfonia número 7 en mi menor de Gustav Mahler, una de les grans obres del músic. Aquest serà el vuitè concert de la temporada del conjunt.

Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dijous, 30 de gener, a les 20 h. Entre 25 i 35 €.

‘Phasing Rain’

Llum i so

Es Baluard celebra el 16è aniversari amb l’obertura de la instal·lació Phasing Rain, codirigida per Onionlab i Xavi Bové Studio, amb disseny de so i música de Zinkman. Aquest projecte site-specific de llum i so apunta a la reflexió al voltant de la memòria de l’espai i, alhora, afronta urgències de la nostra contemporaneïtat com l’escalfament global i l’aigua com a recurs en escassetat. Segons la directora del museu, Imma Prieto, Phasing Rain converteix l’Aljub en “un espai que amplia la seva pròpia potència en un diàleg entre el passat arquitectònic i el present, on la memòria del lloc s’estén a mesura que l’acústica creada a partir de les gotes d’aigua sintetitzades copeja les nostres consciències”.

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma). Dijous, 30 de gener, a les 19 h. Gratuït.

TEATRE

‘Acorar’

Toni Gomila

Acorar és una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels pobles, sobre què és allò que ens defineix, què és allò que fa que –encara– existeixi la nostra comunitat. El text agafa com a excusa narrativa la descripció d’una jornada de matances a Mallorca. I d’aquí el títol de l’espectacle. La d’acorar era una feina reservada al més expert, perquè no és gens senzilla de fer, i avui dia ben pocs en saben. A partir d’un minúscul fet casolà, s’ofereix una visió universal que provoca una reflexió en l’espectador sobre el seu món més íntim.

Teatre d’Artà (carrer de Ciutat, 1). Dissabte, 25 de gener, a les 20 h. 12 €.

‘Madame Marie’

La Fornal d’Espectacles

Madame Marie explica la història de María Altamir Latre, una de tantes víctimes invisibles del franquisme. La Fornal d’Espectacles presenta aquesta obra de Joan Gomila i Antoni Tugores que narra que el mes d’abril de 1937 s’obrí a la senyora Altamir el que seria la causa 302/1937. El seu delicte? Tenir 85 monedes de plata. El règim franquista havia decretat que els ciutadans havien de canviar al banc les monedes de plata per bitllets en paper. La moneda espanyola s’havia devaluat molt i, si Franco volia armament, només el podia pagar amb la plata dels espanyols. Maria Altamir era la Madame d’una casa dedicada a la prostitució a l’actual passeig d’Antoni Maura, més conegut per na Camel·la.

Capella de les Escolàpies (carrer de Batac, 25. Sòller). Dissabte, 25 de gener, a les 19h. Gratuït.

‘Maremar’

Shakespeare

Partint de l’univers musical de Lluís Llach, Andreu Gallén convertirà les seves cançons en atmosferes melòdiques que acompanyaran les emocionants aventures de Pèricles. Amb Maremar, Dagoll Dagom explora un nou llenguatge amb música i cançons a cappella, amb les veus sense orquestra i només uns subtils acompanyaments instrumentals realitzats pels mateixos actors i actrius de la companyia. Al mateix temps, Ariadna Peya ballarà al ritme de tots els viatges, naufragis, pèrdues i retrobaments d’aquesta història. Les coreografies embolcallaran les cançons i les escenes creant un tot homogeni en què música, veu, text i moviment es fonguin en una mateixa proposta lluny del teatre musical de tall més clàssic.

Auditòrium (avinguda de Gabriel Roca, 18. Palma). Dissate, 25 de gener, a les 18 i les 21 h. 30 €.

‘Sense paga, ningú paga!’

Estudi Zero

Set actors i actrius donen vida als diferents personatges amb jocs d’equívocs que recorden un vodevil contemporani amb moments de participació i proximitat i jocs inspirats en el clown o la farsa. Davant uns esdeveniments dramàtics tractats en clau grotesca i a través del mecanisme de la diversió, cerca crear la indignació civil i política transformant-la i usant la rialla com a alliberament de la repressió. Sense paga, ningú paga! representa un teatre social, popular, polític i fins i tot èpic. Aquest corrent escènic beu del bufó i entronca directament amb la commedia dell’arte com una joglaria contemporània.

Teatre Sans (carrer de Can Sanç, 5. Palma). Dissabte 25 i dumenge, 26 de gener, a les 19 h. 12€.

‘Plantes, pols i vent’

Miquel Àngel Raió

Miquel Àngel Raió ja fa més d’una dècada que camina sobre la corda fluixa. Sense xarxa ni paracaigudes. A Plantes, pols i vent, Raió torna a fer una arriscada maniobra per parlar de l’existència i la natura, amb cruesa i veritat. Plantes, pols i vent és l’evolució natural de Llops tristos, la proposta amb la qual Miquel Àngel Raió va obtenir un accèssit dins la convocatòria de coproduccions del teatre Principal per a Nous llenguatges.

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dijous, 30 de gener, a les 20 h. 15 €.

ALTRES

‘Fahrenheit 451’

Debat

La llibreria Rata Corner ofereix una nova edició del cicle Literatura amb crispetes. Aquesta vegada, el diàleg sobre literatura i cinema tractarà sobre l’obra Fahrenheit 451, de Ray Bradbury. A més, l’esdeveniment inclourà la participació de Cati Moyà i Marta Pérez.

Rata Corner (carrer Antoni Marquès, 34. Palma). Dimecres, 29 de gener, a les 19 h. Gratuït.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF