Cultura 04/12/2020

Us proposam diferents plans culturals per als pròxims dies

Música, teatre i altres espectacles a l'agenda d'aquesta setmana

Ara Balears
4 min
imatge-promo-2-kiku-pinol-i-noemi-elias-scaled

‘T’estimo si he begut’

Dagoll Dagom, La Brutal i T de Teatre

La periodista i escriptora Empar Moliner va adaptar al teatre els relats del seu llibre T’estimo si he begut. Així han arribat a l’escenari els contes més alegres (tot i que també algun de trist) del seu recull de relats. El resultat és una comèdia explosiva i que convida a l’alegria;tal com diu l’autora, “a abraçar-se i ballar amb desconeguts”. La funció neix de la complicitat entre Dagoll Dagom, La Brutal i T de Teatre, i gairebé podria parlar-se d’un musical, perquè les cançons hi tenen un gran pes. Totes les històries tenen un punt de bogeria i els personatges són còmics. Altres coses, no, però divertits, una estona. David Selvas dirigeix les quatre actrius de T de Teatre –Mamen Duch, Marta Pérez, Carme Pla i Àgata Roca–, a qui s’han unit David Bagés, Mercè Martínez i Ernest Villegas. De la direcció musical se n’ha encarregat Andreu Gallén.

Teatre Principal de Palma. Dissabte 5 a les 20 h. Auditori de Manacor. Diumenge 6 a les 18.30 h. Entre 8 i 25 euros.

TEATRE

‘Una galaxia de luciérnagas’

Aina Tur

Un fet ocorregut el juliol del 1998, quan només tenia 21 anys, va marcar la vida d’Aina Tur. Mentre participava en un projecte de cooperació internacional a Llatinoamèrica amb altres ciutadans espanyols, va patir un assalt a mà armada. Dies més tard, es va saber que quatre de les víctimes de l’atac eren europees, fet que havia provocat l’activació d’uns mecanismes que mai no s’haurien activat per a cap habitant del país on es trobaven. Ara, aquell fet i tot el que Tur en recorda s’han convertit en un monòleg teatral, Una galaxia de luciérnagas, que no només representa la trobada entre víctimes i atracadors, sinó que reflexiona sobre el privilegi que suposa haver nascut en un país ric.

Sala Petita del teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma). Dissabte, 5 de desembre, a les 18 h. 15 euros.

‘Qui ets?’

Hause & Richman Produccions

De la novel·la 'Quiet', de Màrius Serra, a la funció Qui ets?, adaptada al teatre pel mateix autor. És la història del seu fill Llullu, nascut amb paràlisi cerebral, que va morir l’any 2009. Ara és un monòleg d’aventures i desventures. A l’escenari, tres intèrprets: Òscar Muñoz, Judit Farrés i Roger Julià. La dirigeix Joan Arqué.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Dissabte, 5 de desembre, a les 19 hores. 10 euros.

‘Excalibur...’

Hermanas Picohueso

Excalibur i altres animals morts és un espectacle de titelles que es fa en directe davant del públic, amb càmeres, maquetes i multitud d’objectes. Amb el format d’un programa televisiu, la funció evidencia la paranoia generalitzada i el pànic en què entra la nostra espècie a partir d’epidèmies i altres catàstrofes. Qui diria que la peça ja té un any.

Auditori d’Alcúdia (plaça de la Porta de Mallorca, 3). Diumenge, 6 de desembre, a les 19 hores. 10 euros.

MÚSICA

Rut Florit

‘Bàrbara nit’

La cantant menorquina Rut Florit presenta el primer disc en solitari, Bàrbara nit, un àlbum de nou cançons, vuit de les quals són composicions pròpies. Només una, El far dels desitjos, ha estat musicada pel pianista Marco Mezquida. Quatre cançons les va escriure durant el confinament, mentre que les altres es van coure el 2019. En aquesta cita tan especial, a l’escenari l’acompanyaran els músics Suso González, Josep Mascaró, Pablo Millas, Fran Gazol, Àngels Florit, Carme Cardona i Pere Pelegrí. Bàrbara nit ha estat un dels projectes que s’han gestat i han vist la llum aquest estiu a l’Obrador Artístic del Principal de Maó, un espai que la institució cultural ha posat al servei dels grups, companyies i artistes locals a fi de fomentar la creativitat.

Teatre Principal de Maó (carrer d’en Deià, 40). Dissabte, 5 de desembre, a les 20 hores. Entre 12 i 15 euros.

Tarta Relena

‘Intercede pro nobis’

“Folk tronadet i gregorià progressiu”. Així es defineixen Tarta Relena –Marta Torrella i Helena Ros–, dues músics de Barcelona que l’any 2016 envesteixen aquest projecte per jugar, explorar i investigar les sonoritats des del seu instrument preferit: la veu. Música tradicional, cançó d’autor, aires mediterranis, modernitat, electrònica. El món musical de Tarta Relena és complex, però senzill i generós amb l’oient; ofereixen un ambient espiritual que imposa cert ritual per escoltar-les. Les veus de Torrella i Ros són molt diferents, però l’encerten i fan màgia.

Santuari de la Consolació (polígon de Joan Mas i Mates. Sant Joan). Dissabte, 5 de desembre, a les 20 h. Entrades a 10 euros.

Damià Timoner

Manacor amb la Música

S’acaba el cicle Manacor amb la Música. L’encarregat de posar-hi el punt final és el guitarrista i compositor Damià Timoner. L’any 2016 va publicar 'Present', un àlbum que repassa els seus 25 anys de trajectòria com a compositor. Ben segur que el concert serà també un viatge per cançons d’abans, sense oblidar les d’ara. Aquest cicle s’emmarca dins el festival Jazz Voyeur.

Envelat instal·lat a la rambla del Rei En Jaume (Manacor). Diumenge, 6 de desembre, a les 19.30 hores. Gratuït.

ALTRES

‘Mou el cos’

Dàmaris Gelabert

La diversió i l’èxit estan assegurats quan es parla de Dàmaris Gelabert, que és cantant, pedagoga i musicoterapeuta; per alguna cosa s’ha convertit en un referent del musical infantil. Aquests dies festius passarà per diversos llocs de Mallorca per mostrar el seu darrer espectacle: Mou el cos. El títol ho diu tot: música ben animada, cantants, coristes i instrumentistes damunt l’escenari per fer que tota la família balli sense aturar. Aquest espectacle és apte per a infants a partir de 3 anys.

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma). Diumenge, 6 de desembre, a les 18 hores. Entre 16 i 18 euros. Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor. Sant Llorenç des Cardassar). Dilluns, 7 de desembre, a les 19 hores. 12 euros.

stats