Publicitat
Publicitat

La fira de la música valenciana Trovam! programa 60 actuacions i reunirà 300 professionals del sector a Castelló

Durant el certament, que se celebrarà del 10 al 13 de novembre a la capital de la Plana, es lliuraran els premis del Col·lectiu Ovidi Montllor

Més de 60 actuacions musicals i 300 professionals del sector participaran en la Fira de la música valenciana Trovam!, que se celebrarà entre el 10 i el 13 de novembre a Castelló de la Plana. Aquesta quarta edició ha estat presentada aquest dimarts a València en una roda de premsa que ha comptat amb la participació del conseller de Cultura, Vicent Marzà, i el president de la Valencian Music Association (VAM!) i director de la fira Joan Gregori Maria, així com la regidora de Cultura de Castelló, Verònica Ruíz i el responsable del festival Proweekend Ivan Chabrera.

L'edició d'enguany d'aquest certamen albergarà el lliurament dels Premis Ovidi Montllor a la música en valencià 2016, guardons que el Col·lectiu de músics Ovidi Montllor (COM) atorga des de fa 10 anys.

Durant la presentació, el conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà, ha remarcat que el festival Trovam! s'emmarca dins de la política estratègica del seu departament pel que fa a la territorialitat, en tant que la fira "té abast de país" perquè "es fa des de Castelló per a tot el territori valencià i més enllà" i permet "cosir" el País Valencià.

Marzà també ha posat en valor la cooperació institucional i la internacionalització, a través de les sessions professionals de la fira. El conseller també ha incidit en que aquesta edició augmenta el nombre d'actuacions i també pel que fa al percentatge de dones que hi participen.

De la seva banda, la regidora de Cultura de Castelló de la Plana, Verònica Ruíz, ha assenyalat que la música en valencià viu un moment molt interessant pel que fa a creativitat malgrat la manca de suport institucional i d'una política cultural definida els darrers anys. Ruíz ha indicat que actualment l'impuls institucional s'ha duplicat "en una aposta ferma per vertebrar culturalment el país".

El president de VAM i director del Trovam!, Joan Gregori Maria, ha recordat que la fira es va crear el 2013 com un embrió per la necessitat d'impulsar una fira musical al País Valencià per "canalitzar l'efervescència musical, professionalitzar el sector i els grups, que hi hagi un debat i dinamitzar el sector".

El responsable ha indicat que amb el canvi polític les institucions valencianes s'han implicat més i que en aquest moment la cita vol esdevenir un gran punt de trobada i una fira professional, més enllà d'un festival. Joan Gregori Maria ha assenyalat que el Trovam! ha passat "de l'embrió al nadó" i que ara vol créixer a poc a poc i acompanyat per les institucions en les necessitats que requereixi.

El director de la fira ha manifestat que els professionals del sector musical fan sovint "una feina sorda" des del convenciment que "és necessari per la música del nostre país, pensem que la música és una de les coses que més uneix i vertebra els valencians".

Conclau de la música valenciana

Més de 60 actuacions i 300 professionals participaran entre el 10 i el 13 de novembre al Trovam!, que se celebrarà en tres sales de l’Auditori de la ciutat, al Teatre Principal i al Teatre Raval i també comptarà amb actuacions al carrer, a la Plaça Major i la plaça Santa Clara.

L'espai de fira inclou debats sobre les noves polítiques musicals, presentacions sobre les dades de la música en valencià, dinars amb showcases, taules rodones sobre la visibilitat de les dones en la indústria, la internacionalització, el valor de la música en el desenvolupament del territori, els circuits musicals o els drets d’autor així com presentacions de festivals com el Feslloch i el Festival de Blues de Benicàssim.

Al llarg dels tres dies, pels diferents escenaris passaran actuacions de grups emergents i destinades a programadors, així com també espectacles per al gran públic com les actuacions de Manel i Júlia, al concert inaugural, Aspencat, Oques Grasses i Pellikana o l’actuació de Carles Santos amb el Cor de la Generalitat Valenciana, entre altres.

Els actes d’aquest quart Trovam! clouran amb el lliurament dels Premis Ovidi Montllor 2016, organitzats pels Col·lectiu Ovidi Montllor (COM) de músics en valencià, que premien els millors treballs fets en la nostra llengua publicats al País Valencià en diferents gèneres durant el darrer any. Aquesta onzena edició se celebra per primera vegada en el marc del Trovam!.