Cultura 29/03/2019

Presenten els primers resultats de la intervenció arqueològica realitzada a la necròpolis islàmica de sa Pobla

Es tracta de la troballa més important de restes humanes d’època islàmica a Mallorca

E. N.
2 min
La quantitat de restes trobades permetrà estudiar característiques poblacionals

PalmaEl Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca ha presentat aquest divendres els resultats preliminars de la intervenció arqueològica realitzada per part del Servei de Patrimoni Històric a la necròpolis islàmica localitzada fortuïtament a sa Pobla el desembre de 2017, en el transcurs de les obres que es duien a terme en un solar del municipi.

Les tasques d'excavació varen acabar el 15 de març i cinc dies després es va registrar l'informe fruit d'aquestes tasques. L'informe afirma que es tracta d'una necròpolis islàmica que data d'entre finals del segle VIII i principis de l'XI, segons les primeres proves de carboni 14.

En concret, s'han localitzat 63 tombes, però s'estima que el solar en podria tenir fins a una cinquantena, perquè una part de la necròpolis ha estat “severament mutilada”. “Estam segurs que la necròpolis és més gran del que hem excavat, que afecta més enllà del terreny afectat per les obres”, ha afirmat Helena Inglada, arqueòloga del Servei de Patrimoni Històric del Consell.

L'equip d'investigació ha elaborat fitxes individuals de cada fossa i estimen que hi ha un 33% d'individus femenins, un 49% de masculins i un 18% de sexe indeterminat. Pel que fa a l'edat, un 47% formen part del grup de subadults, i un 53%, d'adults. “Tenim també gairebé tancades les proves d'ADN, que ens permeten inferir l'origen, la provinença d'aquest grup humà”, ha dit Inglada.

La conservació de les restes és bona, cosa que permetrà treure'n una quantitat d'informació important. Inglada també ha recalcat la importància del nombre d'individus trobats: “Fins ara hem treballat troballes quantitativament petites, cosa que no ens permet extrapolar les dades individuals a grups. Gràcies a aquesta necròpolis podrem parlar de característiques de la població”, ha explicat. Per aquest motiu, el conseller de Cultura, Francesc Miralles, ha afirmat que es tracta de la “troballa arqueològica més important de la població islàmica a Mallorca”.

Amb tot, es tracta de resultats preliminars. Ara començarà l'estudi de les restes al laboratori. “Les tasques que farem a partir d'ara ens permetran confirmar el sexe i precisar les edats”, ha apuntat l'antropòloga Francisca Cardona. “També, per exemple, saber l'estatura mitjana dels homes i les dones, i esbrinar si hi havia patologies que afectaven bona part de la població”, ha afegit. Al final de totes les tasques s'elaborarà una memòria científica en què s'inclouran els estudis antropològics definitius.

stats