Els premis Mallorca de Creació Literària reben 155 obres més que l'any passat

S'ha de tenir en compte que enguany hi ha dues categories més, les de teatre i literatura infantil, a les quals s'han presentat un total de 71 propostes

El termini de presentació d’obres per als Ppremis Mallorca de Creació Literària s’ha tancat amb 193 obres presentades en total, 155 títols més que l'any passat. S'ha de tenir en compte, no obstant això, que 71 d'aquestes obres competeixen a les categories de teatre (39) i literatura infantil (31), línies que l'any passat o bé no existien, com és el cas de la literatura infantil, o s'emmarcaven dins un altra competició –el premi per als textos teatrals es convocava a través del teatre Principal.

En tot cas, segons la vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, es veu un "increment rellevant, una bona notícia per a la creació literària en la nostra llengua i una demostració del prestigi dels premis Mallorca".

Així, s’han rebut 69 obres de poesia (20 el 2019), 40 de narrativa (13 el 2019), 13 d’assaig (5 el 2019) i 40 de teatre, a més de les 31 de literatura infantil, una categoria que es convoca per primera vegada enguany i que inclou text i il·lustracions.

La dotació econòmica dels guardons de literatura infantil i texts teatrals és de 10.000 euros cadascuna, mentre que el Premi Mallorca de narrativa està dotat amb 25.000 euros, el d’assaig rebrà 19.000 euros i 15.000 l’obra guanyadora en la categoria de poesia.

Enguany el Premi Mallorca no inclou l’edició de l’obra. Així, el Consell editarà les obres guanyadores i en farà promoció, un deute que des de fa uns anys reclamaven els escriptors, a través de l’editorial a la qual s’adjudiqui aquest encàrrec per concurs públic.

El jurat

Abans de dia 15 de desembre, el jurat de cada categoria, format per cinc persones de reconegut prestigi dins l’àmbit de la cultura de parla catalana, haurà d'admetre un veredicte.

Així, el jurat del Premi Mallorca 2020 de narrativa està presidit per Melcior Comes i Cladera, i en formen part Miquel Esteve Valldepérez, Carlota Gurt i Daví, Francesc Mesperuza Rotger i Gemma Ruiz i Palà.

Pel que fa al jurat del Premi Mallorca 2020 de poesia, n’és el president Nicolau Dols Salas i està format per Mireia Calafell i Obiol, Francesc Company i Carrió, Agnès Llobet Deià i Jaume Mateu i Martí.

El d'assaig està presidit per Bàrbara Sagrera Antich i format per Jordi Borràs i Abelló, Mireia Boia Busquet, Antoni Mas i Forners i Joaquim Valdivielso Navarro.

D’altra banda, Francisco Ramón Romeu Sánchez presidirà el jurat del Premi Mallorca 2020 de teatre, que està format, a més, per Marta Barceló Femenies, Antoni Gomila Nadal, Margarita López Gispert i Miquel Àngel Torrens Llabrés.

I el jurat que triarà l'obra guanyadora de narrativa infantil està presidit per Roser Ros i Vilanova, i format per Teresa Duran i Armengol, Margalida Llabrés Abrines, Josep Maria Molist i Sadurní i Joan Portell Rifà.

Com a novetat, també derivada del temps del coronavirus, les reunions del jurat poden ser telemàtiques, una possibilitat que a banda de minimitzar riscs de contagi també redueix els costos.

Les obres guardonades es mantindran en secret fins que es faci l’entrega dels premis Mallorca de Creació Literària 2020, en el marc dels actes de la Diada de dia 31 de desembre.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF