Els premis Mallorca de creació literària també guardonaran la literatura infantil i teatral

Es traurà una licitació per a l'edició i promoció de l'obra, de manera que aquesta tasca ja no recaurà sobre els guanyadors

Els premis Mallorca de creació literària afegeixen enguany dues categories més: literatura infantil i textos teatrals, que se sumen a les de narrativa, poesia i assaig. El pressupost total per a aquesta edició 2020 és de 75.000 euros, i una altra novetat important és que els autors guanyadors ja no s'hauran de fer càrrec de l'edició i promoció de les obres, sinó que es traurà una licitació perquè una empresa faci aquestes tasques.

"Es trauran cinc lots per a les cinc categories i serà una licitació per a tres anys, així donam estabilitat tant als autors com a les editorials", ha explicat el director insular de Política Lingüística, Lluís Segura, qui ha assenyalat que la dotació econòmica es manté, tot i que el pressupost davalla de 90.000 euros a 75.000  euros, perquè s'ha de tenir en compte que l'edició i la promoció ja no s'hi inclouen. Per la seva banda, la consellera insular de Cultura, Bel Busquets, ha assenyalat que "aquesta era una demanda tant dels escriptors en llengua catalana com del gremi d'editors".

En concret, el guardó de narrativa serà de 25.000 euros; el de poesia, de 15.000 euros; el d'assaig, de 19.000 euros; el de literatura infantil, de 10.000 euros, i el d'escriptura teatral, de 10.000 euros també. Aquest darrer ja s'havia convocat dues vegades, però només per part del teatre Principal. En incloure'l dins els premis Mallorca, se n'ha doblat la dotació. Pel que fa al premi de literatura infantil, haurà de ser una obra il·lustrada i, per tant, es repartirà el premi equitativament entre l'il·lustrador i l'escriptor.

Obres en format digital

A causa de la pandèmia del covid-19, les obres –que hauran de ser inèdites i originals– s'hauran de presentar per e-mail i en format pdf. El jurat passa de quatre a cinc membres i les reunions es faran de manera telemàtica. "D'aquesta manera també estalviam costos, perquè els membres són de tot el territori de parla catalana", ha explicat Busquets.

El jurat haurà de deliberar abans del 15 de desembre i els guardons s'entregaran al voltant de la Diada de Mallorca 2020. Aquest dimarts les bases seran publicades al BOIB i, per tant, a partir de dimecres ja s'obre el període de presentació dels originals.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF