Cultura 16/06/2020

Patrimoni dona llum verda a convertir Can Ribes en un centre de circ

El projecte preveu que l'antiga fàbrica de la Soledat disposi d'una sala d'entrenament i posada en escena, diverses sales de creació i una de polivalent

Elena Navarro
2 min
La consellera insular de Cultura, Bel Busquets; el regidor de Cultura de Cort, Antoni Noguera; i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, aquest dimarts a la fàbrica Can Ribes-

PalmaCan Ribes serà, finalment, un centre de circ. Aquest dimarts, la Comissió de Patrimoni ha donat llum verda al projecte de centre de creació, formació i recerca de les arts del circ projectat per l'Ajuntament de Palma i que respon a una demanda històrica del sector illenc. El pressupost de què es disposa és de 932.629,39 euros i preveu que les obres tinguin una durada de 12 mesos. Amb tot, el regidor de Cultura, Antoni Noguera, ha explicat que "esperen" tenir-lo enllestit a final del 2021.

Cal recordar que el Consell de Mallorca va aprovar el gener la catalogació de l'antiga fàbrica com a Bé Catalogat (BC), cosa que obrí la porta que l'espai fos la seu del circ illenc, cosa que no hauria estat possible si s'hagués classificat com Bé d'Interès Cultural, com va proposar Podem en el seu moment. D'aquesta manera, com a BC, aquesta fàbrica de la segona meitat del segle XIX estarà protegida i, al mateix temps, se'n garantirà l'ús.

Quant als espais, Can Ribes disposarà d'una sala d'entrenament i posada en escena, diverses sales de creació, una sala polivalent i una zona d'espais per a les oficines. L'actuació serà tant a l'interior com a l'exterior, i consistirà a consolidar la façana i aconseguir un espai obert perquè hi sigui viable el centre de circ previst. Entre les modificacions aprovades per la comissió tècnica i ara ratificada per la comissió de patrimoni, destaca la modificació de l'espai buit per guanyar en perspectiva del que fou la fàbrica. També es reubicaran alguns elements, com ara columnes de ferro o bigues de fusta. A més, s'hi habilitarà un espai per explicar la història i l'evolució de l'edifici industrial.

"Dia històric"

El projecte no només se centrarà en les arts del circ, sinó que també es concep des d'una perspectiva social, en connexió amb el barri. Així ho ha explicat Mari Paz Arango, presidenta de l'Associació de Professionals de Circ Balear: "A la Soledat hi ha necessitats socials grans, i els veïns del barri tenen moltes ganes de poder fer realitat tots els plans que hem estat fent els darrers dos anys, i nosaltres també", ha defensat. Arango ha recordat que en dos anys de lluita "hem fet activitats al barri, totes relacionades amb el circ, amb un missatge clar: que Can Ribes es convertís en un centre de les arts del circ".

"És un dia històric", ha afirmat Tià Jordà, director del Circ Bover. N'ha destacat també el component social: "A l'associació, des del primer dia, hem concebut un projecte social aplicat al barri, i la taula d'entitats de la Soledat hi ha estat implicada des del primer moment". Jordà assegura que ara el centre és més necessari que mai, ja que el circ a les Illes ha tingut una evolució molt ràpida els darrers anys: "S'ha professionalitzat molt, amb companyies que comencen a tenir un recorregut nacional i internacional", ha dit.

En aquest sentit, Antoni Noguera ja ha avançat que l'escola de circ dins Can Ribes ajudarà a "la regeneració de barris vulnerables, perquè això provoca un impacte positiu en els entorns urbans on es desenvolupen aquestes pràctiques". Per la seva banda, la consellera insular de Cultura, Bel Busquets, ha defensat que "la millor protecció possible per a la fàbrica de Can Ribes és la rehabilitació, així com donar-li ús i protegir-la com a Bé Catalogat i a través del catàleg municipal".

stats