LITERATURA
Cultura 01/06/2016

De la Mallorca dels ametlers a la dels turistes: el món de Baltasar Porcel al CaixaFòrum

En el setè aniversari de la seva mort, la vídua del novel·lista demana "continuïtat" i que es projecti el centre d'Andratx que hi ha previst dedicar a la seva vida i obra

Y.tarramera
3 min
De dreta a esquerra, Maria-Àngels Roque, Laura Borràs, Julià Guillamon i Margarita Pérez-Villegas, directora de CaixaForum Palma i

PalmaLa dimensió humana del polifacètic escriptor Baltasar Porcel s'exposa des d'aquest dimecres al CaixaFòrum, coincidint amb el setè aniversari de la mort del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2007).

L'exposició 'Baltasar Porcel. Mallorca, Barcelona, el món' arriba a Palma després de triomfar durant un any al Palau Robert de Barcelona i mostra un recorregut per la trajectòria de Porcel, des del microcosmos original d'Andratx, on va viure els primers anys de la seva vida i on va començar a escriure la seva primera novel·la 'Solnegre' (1961), abans que la família es traslladàs a Palma, fins a la darrera etapa, en la qual va ser un periodista de referència i autor de novel·les crítiques sobre la realitat global.

A diferència de les exposicions literàries convencionals, que van dirigides a especialistes, aquesta pretén recrear i fer un desplegament del món "ric i universal" de l'escriptor, explica el periodista i comissari de l'exposició, Julià Guillamon. "Hem volgut mostrar la riquesa de l'obra de Porcel i establir connexions entre les informacions biogràfiques, els llibres, i desplegar temes i històries a través de les imatges". I és que l'obra de l'escriptor és rica en aquest sentit. D'una banda hi ha els lligams familiars, amb les figures complementàries del pare –dedicat a les feines del camp i el turisme– i de l'oncle –un mític contrabandista– que va proporcionar al jove Porcel informacions exactes sobre les seves activitats i que va incorporar a les novel·les 'Solnegre', 'La lluna i el Cala Llamp' (1963) i 'Els argonautes' (1968).

Un relat en tres àmbits

L'exposició arrenca d'aquest microcosmos d'Andratx i inclou tres parts que recorren els espais vitals de l'escriptor: Mallorca, Barcelona i el món. Es presenta a través d'un índex i una imatge de l'escriptor a l'estil de personatge de novel·la russa, que pretén emfatitzar que, per damunt de tot, va ser un escriptor dels 60.

El relat expositiu s'estructura en tres grans temes. La pirateria mediterrània ocupa la primera sala, pintada del groc, de la terra. Aquí apareix el mite d'Andratx: la descoberta d'un passat mític, connectat amb les grans epopeies de la Mediterrània i amb l'aventura d'ultramar. Ho fa a través de mapes i també de la projecció d'un vídeo on apareixen els ametlers en flor que florien cada primavera a la seva finca de Can Bolei. La imatge del sol negre de l'escut d'Andratx és la clara referència que en aquesta sala es fa al lloc mític de Porcel que li va servir de primera novel·la.

La segona sala, pintada del blau de la mar, està dedicada a l'àmbit del contraban, tan present a les seves obres. Aquí s'hi inclouen des de reproduccions dels quadres del seu amic Carlos Mensa, que formen una galeria de retrats inspirada en la novel·la 'Cavalls a la fosca' (1975), fins a un vídeo d'animació realitzat per Laura Ginès i que desenvolupa a partir de la història dels 'Alicorns', l'atac morisc que va patir Andratx i que l'escriptor recull a 'El cor del senglar'(2000).

L'emigració dels andritxols a Cuba, a Batabanó, on es pescava l'esponja, una activitat modesta que no els permetia fer-se rics, és el tercer tema que s'inclou a una exposció plena de fotografies, objectes familiars i gravats antics. Porcel va tornar a aquestes qüestions una i altra vegada. Al costat d'aquest món, l'interès per la realitat: reportatges sobre la guerra dels Sis Dies o la Xina de Mao, que en el seu moment van causar un impacte sensacional, entrevistes amb les figures més destacades de la cultura catalana i espanyola dels anys 60 i 70, llibres de viatges per la Mediterrània i les columnes d'opinió que escrivia cada dia a 'La Vanguardia' i en les quals tractava, de manera polèmica, els temes més diversos.

L'exposició és una col·laboració entre l'Obra Social la Caixa i la Institució de les Lletres Catalanes. Durant la presentació, la vídua de l'escriptor va recordar la necessitat que aquesta mostra contribueixi a recordar el projecte que hi ha previst des de fa anys a Andratx de dedicar un centre a l'escriptor.

stats