MÚSICA
Cultura 25/11/2017

Llibert Fortuny: huracà de sons, expressions i improvisació

El saxofonista participarà activament en cinc funcions de l’Alternatilla Jazz in Mallorca Festival

Margalida Mateu
4 min
El saxofonista i compositor Llibert Fortuny, en una actuació. El cap de setmana que ve farà concerts a Esporles, Son Espases, Palma i Porreres.

PalmaLlibert Fortuny (Las Palmas de Gran Canària, 1977) serà la setmana que ve a Palma per participar en el festival Alternatilla Jazz in Mallorca. El reconegut jazzista i saxofonista arribarà amb molta energia, la que transmet a sobre i fora dels escenaris, un huracà d’expressions i sentiments expressats a través de la música que podrem veure en concert el proper divendres, 1 de desembre, a la Casa del Poble d’Esporles a les 20.30 hores amb la formació que darrerament l’acompanya, la Gasband.

Fortuny és un dels saxofonistes i compositors de jazz més reconeguts de l’escena contemporània. El seu estil, inconfusible, mescla jazz tradicional i electrònica, derivació d’un talent innegable, a més d’una dedicació plena i d’un obstinat interès en la innovació i la renovació del gènere.

Gasband

Amb la Gasband, s’uneixen a Fortuny: Tito Bonacera, al baix i sampler, i David Gómez, a la bateria i l’electrònica; Fortuny fa sonar el saxo alt, el tenor i les Ewi Machines. El músic converteix aquest projecte musical innovador en un prodigiós camp empíric en el qual el jazz, el funk i el rock s’alien amb l’humor i serveixen per alimentar sense límits l’ambient festiu de l’auditori on actuen. Sobre l’escenari, la Gasband rebutja prejudicis i desplega llibertats: la improvisació, l’instint i el groove es converteixen en els veritables protagonistes.

Però la participació de Llibert Fortuny en l’Alternatilla Jazz in Mallorca serà encara més intensa. I és que, a banda del concert amb la Gasband, actuarà diumenge, 3 de desembre, a les 20.30 h a l’Auditori de Porreres en un concert col·lectiu i creat a posta pel festival juntament amb el contrabaixista Mats Eilsertsen, el trompetista de Santa Margalida Pep Garau i la bateria noruega -país convidat del festival-, Siv Oyunn.

A part d’això, Fortuny farà tres tallers educatius i familiars amb el títol Electro Magic. El primer tindrà lloc a la Casa del Poble d’Esporles l’1 de desembre abans del concert de la Gasband; l’endemà, dissabte, serà a l’hospital de Son Espases a les 11.30 h, i diumenge, 3 de desembre, acabarà la seva participació amb el taller espectacle al Gran Hotel CaixaFòrum de Palma, també a les 11.30 h. Electro Magic és un concert taller familiar en el qual el públic podrà intervenir i descobrir el músic tecnificat que duu a dins. I és que no només podran conèixer el saxo, sinó també l’aplicació de la tecnologia a la música: ordinadors, pedals, amplificadors, distorsionadors, saxos elèctrics... Acostaran als infants un món completament desconegut en què aprendran què és un delay o un loop, i jugaran amb ritmes i melodies sempre amb la participació activa. Fortuny serà acompanyat en aquest taller, també, per Tito Bonacera i David Gómez.

Projectes nous

El saxofonista està immers en un nou projecte que l’engresca molt: acaba de muntar una escola de música “a casa meva”, a Cerdanyola del Vallès, que es diu Cromàtic. “Fa molts anys que faig voltes pel món i tenia ganes de tornar a casa i muntar el meu propi projecte per compartir els meus coneixements amb altres músics”, assenyala el jazzista a aquest diari. Acudeixen a la seva escola, que just fa tres mesos que és oberta, músics professionals de tot tipus d’instruments: trompetistes, trombonistes, saxofonistes -és clar-, guitarristes, etc., que volen aprendre la tècnica de la improvisació. “Són uns estudis no reglats, independents, tota una experiència col·lectiva”, ja que les classes són grupals i l’escola té un màxim de 50 alumnes. A més, des de l’escola, ubicada en un espai que abans era un estudi de gravació, organitza conferències sobre alimentació, ioga per a músics, tècnica de respiració i altres activitats relacionades transversalment amb la música.

Músic 2.0

Fortuny, com a músic, no gira l’esquena a les noves tecnologies; de fet, les integra en el seu repertori. És així que incorpora efectes, loops i altres sons en les seves composicions. També vol difondre el seu missatge a través d’un canal de Youtube i té al cap crear una aplicació “en la qual la gent em pugui veure i poder anar explicant la tècnica de la improvisació. Amb això sé que no em faré ric, però gaudiré de compartir el coneixement amb els altres”, recalca Fortuny.

El músic acumula l’experiència de tots aquests anys voltant pel món, però ens confessa que està cansat “que les companyies aèries em posin traves a l’hora d’agafar vols; el meu saxo cap al compartiment de dalt dels seients de l’avió, però m’he de barallar cada vegada per justificar-ho i tenia ganes de tornar a casa, d’estabilitzar-me en un lloc i dur la música cap a fora d’una altra manera”, ens reconeix el músic, que estudià a la reconeguda Universitat de Berkeley de Boston i ha fet concerts per tot el món.

Fortuny creu que “a Barcelona hi ha una fornada de nous músics molt potent, la majoria dels quals han sortit de conservatoris superiors de jazz i que fan una escena molt atractiva, malgrat que no tenen llocs on actuar. El mercat s’ha rebentat molt i els músics volen continuar formant-se i aprenent. Ara mateix crec que a Catalunya hi ha sobrepoblació de músics pels pocs llocs on poden actuar i guanyar-se la vida tocant, és com si hi hagués molts de cuiners i no hi hagués cuines”, relata el músic, qui afegeix que “a Mallorca crec que passa un poc el mateix, tot i que l’escena és molt més jove. No obstant això, hi ha un factor diferencial que crec que fa que hi hagi més demanda, que és que poden actuar en hotels i tal vegada es poden diversificar més”, comenta el músic, que el cap de setmana que ve farà un intensiu a l’illa en cinc actuacions molt recomanables.

stats