ART
Cultura 10/09/2016

L’imperi daurat de la dinastia Ming lluirà al CaixaFòrum de Palma

La programació per a la temporada 2016-2017 inclou sis nous projectes expositius

Margalida Mateu
3 min
L’imperi daurat de la dinastia Ming lluirà al CaixaForum de Palma

PalmaUna exposició sobre la dinastia Ming que arriba des del Museu nacional de Nanjin oferirà l’oportunitat de conèixer l’art i la cultura d’un dels períodes més emblemàtics de la història de la Xina, coneguda pels seus avenços artístics, socials i econòmics. Es tracta d’una mostra que molt poques vegades ha pogut sortir de la Xina i que només ha passat per Holanda, Alemanya i Escòcia, i que aquest pròxim 2 de novembre arribarà a Palma fins al 19 de febrer. D’aquesta manera, el CaixaFòrum de Palma obrirà la temporada amb aquest projecte Ming. L’imperi daurat, una mostra de més de cent peces que donen a conèixer la dinastia que va governar la Xina durant gairebé tres segles. L’exposició recollirà ceràmiques, peces tèxtils, orfebreria, pintures i obres sobre paper, amb peces que van del paleolític fins a l’època contemporània. L’exposició anirà acompanyada d’un cicle de cinema xinès, sota el títol A time to live and a time to die.

El director territorial, la directora del CaixaFòrum de Palma i el director de l’àrea comercial foren els encarregats de presentar aquesta nova temporada del centre cultural, i també feren balanç de la temporada anterior, durant la qual les 46 exposicions programades als set centres CaixaFòrum van rebre més de 2,1 milions de visitants. CaixaFòrum Palma va acollir 1.641 activitats entre el setembre del 2015 i l’agost del 2016, que van rebre el suport de més de 307.000 visitants. El perfil dels visitants fou generalment de persones d’entre 40 i 65 anys, i el 58% fou públic de l’illa de Mallorca. També més de 20.000 escolars varen veure algunes de les exposicions o assistir a alguna de les activitats programades al Gran Hotel. L’exposició que va rebre més espectadors, i que fins al dia 9 d’octubre encara es pot visitar, és la de Dones de Roma. “És com si tinguéssim el Louvre a Mallorca”, va manifestar Margarita Pérez-Villegas, que va destacar la faceta de seductores, maternals, excessives, de les dones de la mostra. També Baltasar Porcel, entre la realitat i el mite continua fins al gener del 2017, amb un recull de les múltiples facetes de l’autor mallorquí.

El fotògraf oblidat

Una altra exposició imprescindible que prendrà el relleu de la dinastia Ming serà Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat, 1929-1939, la primera gran mostra monogràfica dedicada a un dels fotògrafs més importants del període d’entreguerres. L’Obra Social exposarà a la ciutat de Palma més de 120 fotografies d’un dels primers fotògrafs amb un llenguatge nou i una visió encaminada a crear noves narracions visuals.

El centre se sumarà a la celebració de l’Any Casas amb la retrospectiva d’un altre Casas, en aquest cas l’artista, Ramon Casas. Una mostra de la modernitat anhelada, que reunirà prop de dues-centes peces del pintor català i d’alguns dels seus contemporanis, com Toulouse-Lautrec, Manet o Degas, entre d’altres. La temporada també s’aturarà en projectes de tipus social, entre els quals destaca My world, dut a terme juntament amb l’Organització de les Nacions Unides, i Una expo més, que dóna veu a col·lectius vulnerables perquè desenvolupin projectes artístics.

La Nit de l’Art al CaixaFòrum

Com ja és habitual, coincidint amb la Nit de l’Art 2016, l’entitat renovarà l’espai permanent dedicat a Anglada-Camarasa, explorant ara la festa popular com a font d’inspiració en la seva obra. La programació de la Nit de l’Art inclou l’actuació del pianista Biel Durán i la inauguració de dues mostres més: I MEDCLIC Oceans Photo Contest, en què es veu el resultat del certamen fotogràfic i en què es mostren les 20 millors imatges sobre els oceans, els seus paisatges, la gent i la biodiversitat; i Dones i ciència, una presentació, a través de 13 dones científiques de com es pot millorar la societat.

stats