Cultura 04/01/2017

Un grup d'investigadors explota contra la Conselleria de Cultura per l'Arxiu del Regne de Mallorca

Es contradiuen les versions: uns diuen que no es poden ampliar horaris per falta de plantilla, mentre que els altres asseguren que amb menys treballadors, abans, hi havia més hores d'obertura

Martí Gelabert
2 min
El grup d'investigadors reclama més hores per accedir a l'Arxiu del Regne de Mallorca

PalmaXoc entre un grup d'investigadors de l'Arxiu del Regne de Mallorca i la Conselleria de Transparència, Cultura i Esports. El motiu, els horaris de l'arxiu, que no satisfan les demandes dels estudiosos. Demanen que es restableixi l'horari d'abans del tancament per obres. Les denúncies van començar el desembre del 2015, però la solució no arriba. Aquest dimecres horabaixa, en declaracions als mitjans, han acabat explotant.

"La investigació de la història pateix la inoperància de la gestió cultural del Govern". Així de contundent s'ha expressat el portaveu del grup i exparlamentari, Damià Ferrà-Ponç, amb relació a les accions que està duent a terme la Conselleria de Ruth Mateu. "Hi ha més pressupost, més personal i una nova seu en què s'invertiren 16 milions d'euros i, tot i així, s'ha reduït l'horari", ha explicat Ferrà-Ponç.

Investigadors reclamen al Govern el restabliment dels horaris de l'Arxiu del Regne de MallorcaEl desembre del 2015 els investigadors es reuniren amb el director general de Cultura, Jaume Gomila. Manifestà la voluntat de fer cas d'aquestes reivindicacions. Un any després, i davant la falta d'actuació del Govern, han tornat a fer un front comú per demanar uns horaris que els permetin treballar. Critiquen que només obre els matins i que els horabaixes i els dissabtes roman tancat.

Gomila ha assegurat aquest dimecres que l'horari de l'Arxiu del Regne de Mallorca es restablirà "al més aviat possible". Assegura que el problema és degut a la falta de personal, que "provoca aquests horaris", i al fet que l'edifici sigui "més gros". La falta de pressupost no permetia l'ampliació de plantilles. Enguany, amb l'aprovació dels pressupostos del 2017, la partida s'ha incrementat i permetrà estabilitzar plantilles. "No hem pogut donar una sortida immediata", ha reconegut Gomila, tot reconeixent la importància de l'arxiu.

Els investigadors, però, han rebut de manera molt crítica les declaracions de Gomila. "No dic que sigui mentida, però no ho crec", ha sentenciat Ferrà-Ponç. En aquesta mateixa direcció, ha criticat que la Conselleria "no es preocupa gens ni mica", encara que l'arxiu "és la clau del coneixement de la història". Un altre dels investigadors, degà de la Facultat de Filosofia de la UIB, Miquel Deià, assegura que abans, amb els horaris que reclamen que es restableixin, hi havia menys personal –en concret, esmenta 8 treballadors–. "La Conselleria s'hauria d'haver apropiat del problema des del primer moment", continua.

Per tot plegat, critiquen que aquests horaris produeixen un "efecte nefast a la investigació" i que la "situació és pitjor que la que existia abans", ha assegurat l'investigador Mateu Ferrer. Entre els grup d'investigadors, a més de Ferrer, Ferrà-Pons i Deià, s'hi troben altres estudiosos de diversos àmbits, des de professors fins a persones doctorades recentment, cosa que demostra que el problema afecta tothom, segons han denunciat. "Els estudiants que trobin feina ja no podran investigar", han criticat.

stats