Iglesias defensa que l'exhumació de Franco s'hauria hagut de fer després del 10-N i titlla la mesura "d'electoralista"

Sánchez lamenta que el líder de Podem ho vegi com una "derrota" quan és un "triomf de la democràcia"

Pablo Iglesias considera que el PSOE ha utilitzat l'exhumació de Franco en clau "electoralista" i creu que s'hauria d'haver fet després de les eleccions del 10 de novembre. "No s'hauria de fer electoralisme amb una cosa que s'hauria d'haver fet fa molts anys", ha defensat Iglesias en una entrevista a TVE, en què s'ha mostrat partidari de "posposar-la". De fet, el líder de Podem ha criticat que el govern espanyol hagi triat la setmana prèvia a l'inici de la campanya electoral per les eleccions del 10-N i que hagi mobilitzat tothom perquè es retransmeti. 

En aquest sentit, Iglesias ha demanat que, a part de l'exhumació de Franco, l'executiu espanyol també treballi perquè hi hagi una "tutela judicial per a les víctimes del franquisme". "Les víctimes del franquisme tenen el dret a tenir el mateix reconeixement que les víctimes del terrorisme", ha defensat el líder del partit lila, que també ha demanat l'extradició de Rodolfo Martín Villa i retirar la medalla a Billy el Niño. 

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s'ha mostrat sorprès per les crítiques d'Iglesias i s'ha preguntat "com és possible" que partits d'esquerres critiquin que el seu executiu compleixi la promesa de treure Franco del Valle de los Caídos. En un míting de precampanya, Sánchez  ha lamentat que Unides Podem ho vegi com una "derrota" quan és, sosté Sánchez, "un triomf de la democràcia".

"Que els catalans puguin votar alguna cosa"

D'altra banda, el líder de Podem també ha valorat la proposta de resolució pactada entre JxCat, ERC i la CUP sobre el dret a l'autodeterminació. Per a Iglesias, no té cap recorregut jurídic, però defensa que als Parlaments s’hi pugui parlar de tot –davant dels advertiments del TC–. Ara bé, en la línia del que van expressar ahir els comuns al Parlament de Catalunya, per a Iglesias la iniciativa és una "gesticulació més en període electoral per intentar recompondre la unitat independentista".

Sobre les manifestacions de l'última setmana, Iglesias ha volgut diferenciar els aldarulls en les mobilitzacions (que ha emmarcat en un problema "d’ordre públic") del conflicte independentista català. En aquest sentit, ha insistit en obrir "meses de partits a nivell català i estatal" per posar totes les propostes sobre la taula i trobar una "sortida democràtica". "Que els catalans puguin votar alguna cosa", ha defensat, després de reiterar que Podem aposta per un model federal o confederal per a l’estat espanyol.

Iglesias també ha defensat l’indult per als presos polítics i ha tancat la porta a aplicar l’article 155 si hi hagués una altra declaració d’independència a Catalunya. "Després de veure de què va servir el 155, a ningú se li hauria d’ocórrer tornar-lo a aplicar. Igual que a ningú se li hauria d’ocórrer fer una declaració d’independència", ha defensat.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF