ART
Cultura 06/04/2016

La Fundació Miró presenta una programació sense sorpreses per a dos anys

L'única novetat destacable serà l'exposició 'Miró mai vist', que es farà la primavera del 2017 amb motiu del 25è aniversari de l'entitat

Y.tarramera
3 min
La directora general de cultura, Francisca Niell, i el director de la Fundació Miró, Francisco Copado

PalmaEra la primera roda de premsa de Francisco Copado com a nou director i gerent de la Fundació Pilar i Joan Miró. L'expectació era màxima, atesa la polèmica que el seu nomenament va aixecar, però sobretot perquè es presentava el programa expositiu fins al 2019, més de dos anys que, aparentment, donaven per a molt. Però no ha estat així. La Fundació Miró continua amb el seu programa habitual de beques i tallers i a destinar els espais expositius a l'obra de Miró –ja present– i als treballs d'obra gràfica que s'organitzen a la fundació, juntament amb els treballs guanyadors de les beques.

L'única novetat destacable que mereix especial menció és l'exposició que es durà a terme la primavera de l'any vinent amb motiu del 25è aniversari de la Fundació Pilar i Joan Miró. 'Miró mai vist' suposarà, com el seu nom indica, l'oportunitat de veure obres de l'artista mai vistes fins ara a la Fundació, procedents de col·leccions privades i també de museus com ara el Reina Sofia i el Thyssen de Madrid.

Segons ha valorat durant la presentació el director Francisco Copado, es tracta d'una programació dissenyada per trobar la "coherència" entre tots els departaments i "poder transmetre-la al visitant". Pel nou director, el més important era definir la línia expositiva de cada espai fins al 2019 i per això ha detallat a què es dedicarà cadascun dels espais: a la sala principal, la producció pròpia de Miró; el vestíbul de la planta inferior servirà per "donar la benvinguda" amb un relació cronològica de la vida i obra de l'artista. I, finalment, es mantindrà un espai "per a la creació contemporània" dels treballs procedents dels tallers d'obra gràfica, que es realitzen a la Fundació de manera habitual des de fa anys.

La directora general de Cultura, Francisca Niell, ha dit que es tracta d'una programació "centrada a donar importància a Miró i a gestionar recursos, visitants i recuperació del patrimoni."

Continuïtat als tallers i a les beques

Els tallers d'obra gràfica inclouen les modalitats de fotogravat en coure, ceràmica i serigrafia amb carborúndum i altres materials granulars. Pel que fa a les beques Pilar Juncosa 2016, es manté la dotació de 15.000 euros, repartits en quatre tipus de beques: beca d'investigació sobre Miró i el seu context artisticocultural, dotada de 4.000 euros; beca a un projecte d'educació artística, amb 4.000 euros; dues beques de formació per participar en els cursos dels tallers d'obra gràfica, i dues beques de residència, una a la Casa Velázquez de Madrid, per valor de 2.000 euros, i l'altra a The Slade School of Fine Arts de Londres, dotada amb 3.000 euros, amb una durada d'un mes.

Davant la polèmica, tranquil·litat

Tot i que fa dos mesos que es va fer públic el nomenament de Francisco Copado com a nou director de la Fundació, aquest no ha pogut exercir com a tal fins aquest dimecres. Tot i així, ha assegurat als mitjans que ha viscut aquests dies "amb tranquil·litat" i seguint les instruccions de l'Ajuntament. "L'únic que vaig fer va ser centrar-me en la feina. Vaig preguntar a l'Ajuntament si havia de preocupar-me i em van dir que no, així que vaig començar a fer feina i a treballar amb l'equip de la Fundació. Gràcies a això hem pogut tancar en dos mesos una programació de dos anys, fet que mai havia passat", ha dit.

De moment, haurem d'esperar fins al 2017 per veure una exposició que sorprengui.

stats