MÚSICA

Concha Buika i la Simfònica omplen el Born

La cantant mallorquina més internacional ha repassat el seu repertori en més d'una hora i mitja de concert

Concha Buika en l'actuació al Born de Palma. / ISAAC BUJ

Feia estona que no es veia el Born tan ple de gent. Aquest dimecres, atretes per la veu de Concha Buika i l' Orquestra Simfònica de les Illes Balears, més de 2.000 persones han omplert el passeig palmesà per escoltar l'artista mallorquina més internacional.

La cantant descalça i vestida de vermell flamant -dissenyada per la seva germana Polita- ha començat forta. ' Mi niña lola' ha estat la cançó elegida per presentar-se al Born. "Estic molt nerviosa", reconeixia, "és més difícil tocar aquí que a Nova York. A més, hi ha tota la família, bons amics i germans", ha dit.

A la batuta i al baix, Toni Cuenca, qui també és l'arranjador de Buika per als concerts amb la Simfònica. Al seu costat, els seus imprescindibles: el caixó flamenc i el trombó, que l'acompanyen sempre a la seva gira internacional juntament amb el tècnic. A primera fila, també la bateria i el piano amb Toni Cuenca Júnior i Agustí Aguiló, respectivament.

Cançons en català tampoc no hi han faltat. Buika ha entonat ' Tramuntana' i ' En el nom de la pau', que ha volgut dedicar a aquelles dones que l'han acompanyada durant la seva carrera, especialment a aquelles amb qui començà a Mallorca.

Família

La família de Buika no ha faltat al concert. Concha ha dedicat una sentida cançó -el bolero 'La falsa moneda'- a la seva mare, que dreta, ovacionada i emocionada ha saludat el públic. Al seu germà Guillem, acabat de nomenar batle d'Alaró i també entre el públic, li ha dedicat una menció especial, com als altres germans, sis en total, que d'una manera o una altra estan lligats a l'artista palmesana.

Altres temes que ha interpretat Concha Buika han estat 'Santa Lucía', 'Nostalgia', 'Soledad', 'Mistery', 'Throw it away', 'In her family', entre altres, durant la més d'una hora i mitja que ha durat el concert amb la Simfònica completa.

Buika ha assenyalat que no es pensava mai que pogués actuar amb format simfònic. De fet, quan Toni Cuenca -contrabaixista i reconegut músic de Puigpunyent- li va proposar de fer-ho, en les dues ocasions "li vaig dir: estàs sonat". Ara, "gràcies a ell, podem dir que hem tocat amb orquestres d'arreu del món. Ara bé, avui puc reconèixer que la Simfònica de les Balears és la que té més ritme de totes amb les que he actuat", ha afegit la cantant entre els aplaudiments de músics i públic.

L'artista no tindrà gaire temps de gaudir de la seva "terra estimada", com ha assenyalat, ja que aquest dijous Concha Buika continua la seva gira a Kíev.

María Concepción Balboa Buika (Palma, 11 de maig de 1972) és cantant, resident als Estats Units i filla de pares africans d'ètnia budi de la Guinea Equatorial. La seva música beu d'influències musicals que van des del jazz i flamenc fons al pop, soul i rock, com també de la versió més polirítmica de la música africana.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF