Barcino rescata l'ase més mordaç

El segell reedita en una nova versió la 'Disputa de l'ase', d'Anselm Turmeda, que es podrà aconseguir amb l'ARA Balears a partir del cap de setmana que ve

L'escriptor Anselm Turmeda (Palma, 1352 - Tunísia, 1423) va crear al segle XV amb la 'Disputa de l'ase' un dels ases més sardònics i populars de la literatura catalana. Escrita entre el 1417 i el 1418 i convertida en un clàssic literari, aquesta novel·la dialogada qüestiona la pretesa superioritat dels homes envers els animals partint d'un plantejament divertit i peculiar: un ase ha de convèncer fra Anselm que aquesta afirmació és falsa. La novel·la, la més extensa de Turmeda en la seva llengua natal, retorna ara a les llibreries amb l'Editorial Barcino, que n'ha elaborat una edició commemorativa del sisè centenari en versió de l'escriptor, poeta i dramaturg Albert Mestres i la traductora i especialista en poesia medieval Marta Marfany.

A través de la conversa entre l'home, considerat l''alter ego' de l'autor, i l'animal, Turmeda construeix un diàleg divertit i mordaç que es riu dels costums i la vanitat de les persones, especialment dels membres del clergat. A banda de la seva vàlua narrativa, però, la novel·la també destaca per la combinació de diferents gèneres del món literari medieval com l'apòleg, la disputa, el relat satíric i còmic i els elements al·legòrics i cavallerescos. Així mateix, la 'Disputa de l'ase' inclou elements autobiogràfics de Turmeda. L'escriptor mallorquí va ser un frare apòstata que va abjurar del cristianisme i va abraçar l'islam i que, mitjançant la novel·la, escrita en català i en àrab, va expressar el seu profund escepticisme doctrinal. L'obra, de fet, no va esquivar la censura coetània. La inquisició va incloure-la en una llista de llibres prohibits i només va restar-ne la traducció al francès.

La 'Disputa de l'ase' forma part de la col·lecció Tast de Clàssics de Barcino, que és l'editorial de la Fundació Carulla. El llibre es podrà aconseguir amb l'ARA Balears a partir del 25 de novembre per 11,95 euros, reservant-lo enviant un mail a promocions@arabalears.cat.

Etiquetes

EDICIÓ PAPER 18/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF