Publicitat
Publicitat

Es Baluard presenta una programació austera i basada en les coproduccions

El museu celebrarà el desè aniversari el 2014 amb exposicions, la remodelació de la col·lecció i mostres de Rafel Joan i creadors locals nascuts durant els anys vuitanta

El Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma celebra el 2014 el 10è aniversari amb una programació que es fonamenta en la col·lecció pròpia i en la participació d'agents externs. La directora, Nekane Aramburu, afirma que les línies d'actuació per a l'any que ve es basen a "construir-nos com a Museu, fer feina des de dins i començar a treballar amb l'exterior amb diferents agents. L'objectiu és convertir-nos en un referent dins les Illes i també a escala internacional".

La reordenació de la col·lecció permanent serà un dels punts forts de l'any. Amb el títol d' Implosió, s'ha construït un itinerari cronològic i pedagògic amb els fons del museu que s'inaugurarà amb motiu del 10è aniversari, el 30 de gener.

Exposicions temporals

Retrospectiva de Rafel Joan i col·lectiva d'emergents

El 2014 es podran veure quatre exposicions temporals al museu. En primer lloc, es continua investigant la col·lecció pròpia de fotografia amb Reproductibilitat 1.1, una mostra ja inaugurada basada en el retrat i el metapaisatge. El mes d'abril s'estrenarà una retrospectiva de Rafel Joan, que inclou les seves pintures des dels anys vuitanta fins a l'actualitat. La mostra, comissariada per Enric Juncosa, s'emmarca dins la convocatòria de projectes historiogràfics que parteixen d'una investigació sobre artistes o corrents del nostre entorn.

A finals del mes de juny agafarà el relleu una exposició col·lectiva amb artistes de les Illes. Amb el títol Tabula Rasa, és un projecte de Pau Waelder i Fernando Gómez de la Cuesta que vol ser una mostra de l'art emergent local en la qual participen artistes de diverses disciplines nascuts durant la dècada dels 80. I per tancar l'any, Reproductibilitat 1.2, mostra conjunta entre el fons fotogràfic del Museu i el de la col·lecció de la Fundació Aena.

Altres espais

Recuperació de Millares i fotografia sobre sexe

El Gabinet d'Es Baluard, per començar, recupera les pintures i gravats de Manolo Millares que formen part del fons del Museu. Posteriorment, i coincidint amb Palmaphoto, s'exhibirà el projecte 6X6 Sexe, del galerista Joan Guaita. Es tracta d'una carpeta de fotografies amb 6 obres de 6 fotògrafs dels anys vuitanta que tracten sobre el tema del sexe. Per la Nit de l'Art, Marcelo Víquez durà a terme l'habitual col·laboració amb El Corte Inglés amb una obra de caire relacional. I per acabar l'any, es mostrarà una obra audiovisual, que serà la guanyadora d'un certamen convocat per l'asseguradora DKV.

A l'espai anomenat Observatori ja es pot visitar una mostra de llibres d'artista de la col·lecció, dels quals destaquen els de Picasso i Miró. Més endavant, es projectaran les entrevistes gravades que s'estan duent a terme amb artistes vinculats amb el Museu i que té com a objectiu crear un arxiu digital.

L'Aljub es dedicarà a l'art sonor i a la recuperació de les bandes sonores de diferents exposicions que han passat pel centre, com les de Rebecca Horn i la de Christian Boltansky. The Tower, l'antiga torre musulmana que forma part dels exteriors del Museu, s'obre a la presentació de projectes per dinamitzar-lo. Continuant als exteriors, Natxa Pomar crearà un projecte juntament amb la Biblioteca de Can Sales i que s'inclourà dins la programació del festival Miradas de Mujeres, que es durà a terme per març.

Pressupost ajustat

Les aportacions institucionals seran d'un milió d'euros

El programa de l'any que ve es completa amb altres col·laboracions expositives, accions i jornades entre les quals destaca la que impartirà el director d'Arco, Carlos Urroz, sobre col·leccionisme. "És un programa d'autarquia. Amb el pressupost de 2013 hem pensat la programació de 2014, i està construïda a partir de les col·laboracions externes", afirma la directora, Nekane Aramburu. Enguany, Es Baluard ha disposat d'una aportació institucional d'1.020.000 euros, que es complementa amb doblers procedents dels patrocinis, el lloguer d'espais i de la recaptació a taquilla.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF