Bad Religion, els reis del punk melòdic, actuaran a Mallorca

La banda californiana és el cap de cartell del nou festival Mallorca'n'roll

Bad Religion, la llegendària banda nord-americana de punk-rock melòdic actuarà a Inca el dia 15 de juliol. Els californians seran els caps de cartell d'un nou festival, Mallorca'n'roll, que inclourà altres bandes internacionals i estatals, encara per confirmar. Els organitzadors, però, consideren que el reclam d'una de les bandes de culte de començaments dels 90 és suficient i, per tant, aquest mateix divendres trauran les entrades a la venda.

Abanderats d'una generació i mestres de la següent

Bad Religion es va formar el 1979 i va obtenir una certa repercussió en ambients minoritaris del punk amb el primer disc, 'How could hell be any worse?'. Amb tot, hi hagué un segon disc, fallit, 'Into the unknownk' (1982), en què van experimentar amb sintetitzadors, fet que els va fer perdre el favor del públic. A causa d'això, la banda es va dissoldre. Al cap de sis anys, però, van tornar amb 'Suffer' (1988), considerat unànimament un dels discos més influents de la història del punk-rock.

El seu estil, que combina la ràbia del punk i les melodies pròpies del pop californià, va crear escola i els fans anaven creixent a mesura que publicaven una nova obra mestra. 'No control' (1989), 'Against the grain' (1990) i 'Recipe for hate' (1993) els van situar com a referents mundials en el seu gènere.

Paral·lelament, desenes de grups del mateix estil, com NOFX, L7, Pennywise i els primers Rancid publicaven els seus discos més emblemàtics amb la discogràfica Epitaph Records, fundada pel guitarrista de Bad Religion, Brett Gurewitz, que es va veure obligat a deixar la banda per atendre el negoci discogràfic. L'eclosió de la banda i el segell es produí el 1994. Amb 'Stranger than fiction', Bad Religion assolia el seu major èxit comercial, mentre que el mític 'Smash', de The Offspring, editat per Epitaph, es convertia en el disc independent més venut de la història, amb més d'11 milions d'exemplars.

Altres bandes d'èxit d'aquell moment, com Green Day, no han amagat mai la influència de Bad Religion en el seu so.

Ara, amb gairebé 40 anys de carrera, desembarcaran per primera vegada a Mallorca per fer bona la dita que diu que "els vells rockers mai no moren, i els punks encara menys".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF