Toni Amengual guanya el primer Premi Mallorca de fotografia contemporània

El fotògraf ha presentat un projecte fotogràfic i audiovisual sobre les relacions humanes i la tecnologia

El fotògraf mallorquí Toni Amengual és el primer guanyador del Premi Mallorca de fotografia contemporània, que el Consell de Mallorca convoca enguany per primera vegada. Amb el projecte 'Androids in the Woods', Amengual reflexiona sobre la deshumanització de les relacions humanes a causa de les comunicacions tecnològiques i les xarxes socials.

El projecte, de caràcter multidisciplinari, que inclou fotografia i audiovisual, ha estat guardonat amb 7.000 euros i la producció de l'exposició que s'inaugurarà el 2019.

Amengual pren com a referència la xarxa social de cites Tinder i els mecanismes de comunicació entre els seus usuaris. El projecte es desenvolupa arran d'una residència artística que va dur a terme durant el mes de desembre del 2017 a la població de Haukujärv (Finlàndia), la qual està allunyada de centres urbans. Allà, el fotògraf intentà establir cites amb homes i dones per fer-ne retrats.

"Em faig un perfil de Tinder, intent comunicar-me amb gent a través del meu telèfon mòbil i quedar amb ells per fer un retrat", diu, i comenta que dedicava entre 6 i 8 hores al dia a Tinder. "Quan deia a la gent que no estava interessat a tenir sexe sinó que el que m'interessava era la fotografia, perdia moltes persones i aquells a qui havia pogut convèncer em deien que havien de conduir tres hores per fer-los una foto. Llavors, al cap d'un mes, vaig aconseguir cinc cites i, per tant, cinc retrats".

Amb aquesta experiència, el fotògraf s'adona que posseeix "hores i hores de converses amb persones que mai no he arribar a conèixer, i ens explicàvem coses amb certa profunditat". Tot aquest material és el que ha conformat el projecte guanyador.

Des del Consell de Mallorca han afirmat que s'han presentat 38 propostes en total, les quals han estat de caràcter molt divers i d'elevada qualitat.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF