Cultura 12/06/2021

Els 11 llibres de fons que els editors estan segurs que t'agradaran

Èxit de la primera Fira del Llibre Únic, en què onze editorials venen només un títol que no és nou

2 min
Aquest dissabte al matí a la Fira del Llibre Únic

Barcelona"El 21!" "Edita-ho tu!" "El 61!" "Un altre MeToo" Així avançava el quinto feminista que L'Altra Editorial ha muntat dins la Fira del Llibre Únic. Les Sueques comandaven aquesta minifesta que incloïa bingo, reptes literaris i premis (com el fantàstic llibre Saps que ho vols, de Kristen Roupenian), que s'havien de recollir amb "una mano en la cintura" i "un movimiento sexy", una banda sonora a la qual els agraciats responien fent els honors.

La festa que s'ha inventat l'editorial Comanegra sí que ha sigut una bomba. Onze editorials hi han portat un llibre de fons, publicat fa més de dos anys; un títol d'aquells que els editors creuen que va tenir menys ressò del que es mereixia. "Siguis més gran o més petit, publiques coses que et toquen molt i amb les quals creus, i quan queden oblidades et queda una espina clavada", diu l'editora Isabel Obiols, d'Anagrama. Ella celebra l'excusa per recuperar Laëtitia o la fi dels homes, d'Ivan Jablonka, sobre el cas de la mort i violació d'una noia de 18 anys en fa deu a França. "No el vam publicar en el millor moment: era l'octubre del 2017. Però toca dos temes que no passen d'actualitat, com són la violència de gènere i la desatenció a la infància", diu, i recorda que se n'acaba de fer una sèrie. Males Herbes ha triat Ferran Garcia i Blasfèmia perquè, tot i que és "un llibre de culte", volen que arribi a més lectors. "Tracta històries fosques sobre el mal i el dolor, però d'una manera que poques vegades veiem. Aquí hi ha la figura del monstre humà durant la postguerra", explica l'editor Ricard Planas.

Durant tot el dia les editorials han organitzat actes especials, com una lectura dramatitzada per presentar Un tramvia anomenat desig, de Tennessee Williams, que ha fet Adesiara o una mena de joc de masses amb preguntes existencials motivades per No-res, de Janne Teller, editada per Comanegra fa deu anys. Aquest és un llibre que va fent camí gràcies al boca-orella, però encara el volen defensar més fort.

La clau de la fira és que, gràcies a la distribuïdora Les Punxes, més de 120 llibreries del país ja han comprat un pack dels onze llibres únics abans de saber quins eren, que era secret. Està clar que no podran aturar la "voràgine" del mercat, però la fira vol ser "una contraforça a la tirania de la taula de novetats", diu Jordi Puig, director editorial de Comanegra. Són onze llibres de fons que tornaran a les taules de les llibreries amb el segell de garantia de l'editor, que l'ha triat entre desenes de títols estimats. No hi ha millor carta d'amor al lector.

Aquests són els onze llibres únic seleccionats:

  1. Comanegra: No-res, de Janne Teller
  2. Males Herbes: Blasfèmia, de Ferran Garcia
  3. Anagrama: Laëtitia o la fi dels homes, d'Ivan Jablonka
  4. Adesiara: Un tramvia anomenat desig, de Tennessee Williams
  5. Libros del Zorro Rojo: L’entrada de Crist a Brussel·les, d'Andrea Antinori
  6. Edicions de la Ela Geminada: Un, ningú i cent mil, de Luigi Pirandello
  7. Edicions de 1984: El blues de Beale Street, de James Baldwin
  8. Minúscula: La llarga vida de la Marianna Ucrìa, de Dacia Maraini
  9. Blackie Books: Música de mierda, de Carl Wilson
  10. L'Altra Editorial: Saps que ho vols, de Kristen Roupenian
  11. Arcàdia: Revelacions, de Joan Fontcuberta i Xavier Antich
stats