Cinema
Cultura 03/11/2015

10 pel·lícules recomanades per veure a la Festa del Cinema

Vols un 'western'? Una comèdia esbojarrada? Una pel·lícula que et faci plorar? La cartellera té de tot... i fins dijous, només per 2,90 euros

Xavi Serra
5 min

BarcelonaTorna la Festa del Cinema. Des d'aquest dimarts 3 de novembre i fins dijous 5, els cinemes tiren la casa per la finestra amb entrades a 2,90 euros. Només cal acreditar-se a www.fiestadelcine.com –els menors de 14 anys i els més grans de 60 no cal que ho facin– i comprar les entrades per internet o a les mateixes taquilles dels cinemes. Hi participen un 95% dels cinemes de l'Estat: 353 cinemes amb 3.036 pantalles. Els organitzadors esperen vendre en total 2,5 milions d'entrades.

'Del revés'. Si sou dels pocs que encara no heu vist la pel·lícula d'animació de l'any, amb la Festa del Cinema s'han acabat les excuses. També és l'oportunitat perfecta perquè els menuts tornin a veure aquesta meravellosa epopeia a través de la consciència emocional d'una nena i acaben d'entendre els acudits i les referències que els van passar per alt el primer cop... Per a espectadors tardans i amants del cinema en general.

‘Del revés (Inside out)’: emocions de pel·lícula! Un film per ajudar a treballar les emocions

'Lejos de los hombres'. El tresor amagat de la cartellera. Un conte d'Albert Camus convertit en un mena de 'western' contemporani a l'Algèria dels 50 amb un Viggo Mortensen monumental en la pell d'un antic soldat que ara fa de mestre. Un film d'aventures en què no importa tant l'acció com les difícils decisions que han de prendre els personatges i, a més, una preciosa història d'amistat. Per a qualsevol que estimi el cinema.

Viggo Mortensen a 'Lejos de los hombres'.

'El rey de la Habana'. El nou film d'Agustí Villaronga és una de les seves obres menys complaents, i això que en el cas del director de 'Pa negre', el llistó de cruesa està ben alt. Entre la novel·la picaresca i la tragèdia, barrejant registres i tonalitats, Villaronga pinta un retrat fresc agre i commovedor de la Cuba del 'período especial'. Per a espectadors sense por dels inferns de la misèria moral.

'El rey de la Habana', d'Agustí Villaronga

'Truman'. La nova pel·lícula de Cesc Gay gira al voltant de dos vells amics que es retroben arran de la malaltia terminal d'un d'ells. Les pinzellades d'humor i drama és barregen en un tot fluid que no perd mai la contenció, un melodrama serè i profund, sense escarafalls ni epifanies barates, on sobretot brilla el gran treball interpretatiu de Ricardo Darín, en un paper fet a la seva mida. Per a qui cerca melodrames sobre emocions madures.

Truman

'Irrational man'. En el seu últim treball, Woody Allen torna a endinsar-se en els laberints ètics per on transitaven 'Match point' i 'Delictes i faltes'. Amb una parella tan atractiva com Joaquin Phoenix i Emma Stone de protagonista, el novaiorquès factura un petit conte moral explicat amb lleugeresa que ret homenatge als seus filòsofs de referència. Un Allen més que digne que contempla, sense renunciar al somriure, les contradiccions de la vida i l'arbitrarietat de l'atzar. Per a fans del Woody Allen més filosòfic.

Joaquin Phoenix i Emma Stone a 'Irrational man', de Woody Allen. / EONE FILMS

'La cumbre escarlata'. Conte gòtic fins a la medul·la, el nou film del mexicà Guillermo del Toro treballa amb els elements clàssics del melodrama romàntic de factura luxosa, un triangle amorós en què una jove burgesa (Mia Wasikowska) és seduïda per un noble anglès en hores baixes (Tom Hiddleston) amb una germana inquietant (Jessica Chastain). Per a devots del romanticisme tenebrós i els contes de fantasmes.

Guillermo del Toro  “Frankenstein és un friqui que no encaixa... Frankenstein sóc jo”

'Marte'. L'aventura espacial convertida en odissea de supervivència. Un Robinson Crusoe amb els recursos de MacGyver se les ha d'enginyar per mantenir-se viu en l'entorn més hostil imaginable. Un film-espectacle d'autor –el firma Ridley Scott– on, per variar, la intel·ligència i el sentit comú són les eines fonamentals de l'heroi per aconseguir el seu objectiu. Per a qui cerqui un 'blockbuster' entretingut sense tirotejos.

Marte (The Martian)

'Un dia perfecte per volar'. La vida íntima d'un pare i el seu fill vertebra la nova pel·lícula de Marc Recha, una de les propostes més originals de la cartellera. Sergi López i el petit Roc Recha –fill del director– protagonitzen aquest exercici minimalista i poètic que explora i dilueix les fronteres entre el món fantàstic i la realitat d'un infant. Per a qui cerqui experiències úniques al cinema.

Un dia perfecte per volar

'Mi gran noche'. Com les últimes comèdies d'Álex de la Iglesia, 'Mi gran noche' és ambiciosa, desbordant i irregular. Però si busquem de comèdia esbojarrada, no hi ha res més fresc a la cartellera que aquesta farsa ambientada en la gravació d'un programa televisiu de Cap d'Any. I amb Mario Casas com a èmul de Bisbal i un Raphael passat al costat fosc, estan garantits un grapat de gags memorables. Per a teleaddictes amb síndrome d'Estocolm catòdica.

Mario Casas a 'Mi gran noche'

'Slow West'. Si Michael Fassbender fent de caça-recompenses no és motiu suficient per veure una pel·lícula, aquí en van més: un director que barreja el 'western' amb l'univers literari de Jane Austen, una visió romàntica i original del Far West i un protagonista entranyable: l'aristòcrata escocès que s'endinsa en el salvatge oest a la recerca del seu gran amor. Per a qui vulgui veure un 'western' diferent.

El Festival de  Sitges desenfunda els seus ‘westerns’
stats