Política Cort 02/10/2023

Vox insisteix al PP amb el català i proposa eliminar-lo com a requisit a Cort "com a norma generalitzada"

En el ple de setembre l'equip de govern va modificar la proposta del partit d'extrema dreta en què pretenia reduir el català a un mèrit

2 min
La votació a l'Ajuntament de Palma

PalmaVox tornarà a demanar al ple de l'Ajuntament de Palma que es retiri el requisit del català a l'administració municipal "com a norma generalitzada, tal com s'utilitzava fins ara", segons ha informat el partit en un comunicat. Es tracta d'una proposta que va quedar rebutjada dijous passat, en el ple de setembre, pels vots en contra en els punts de l'oposició –PSOE, MÉS per Palma i Unides Podem– i el partit del Govern, el Partit Popular. L'ARA Balears s'ha posat en contacte amb l'equip de govern per conèixer quin posicionament prendran davant la proposta, però han rebutjat fer declaracions. "Es valorarà quan arribi el moment, si finalment ho duen al ple", s'han limitat a assenyalar al respecte.

Concretament, el text proposava "eliminar el requisit excloent del català en les proves d'accés a la funció pública local a l'Ajuntament de Palma, per considerar el coneixement de la llengua, en tot cas, com a mèrit, tret dels llocs d'atenció directa i presencial a la ciutadania". En lloc d'això, el PP va tramitar una transaccional per canviar el punt 1 i 2.

Després d'aquesta modificació, la proposta només recollia el compromís de "garantir el dret dels ciutadans que tenguin la informació, atenció i resposta en la mateixa llengua en la qual s'adrecin a l'administració". I, en segon lloc, acordaven "fer efectiu l'ús normal i oficial de la llengua catalana i de la castellana en l'àmbit oficial i administratiu".

Per això, sorprèn que ara Vox hagi anunciat una proposta més radical que la que el PP va transaccionar, en què excloïa de l'excepció del català "els llocs d'atenció directa i presencial a la ciutadania". Amb el text que preveuen presentar la setmana que ve i dur a comissió una més tard, proposen anar una passa més enllà i eliminar el requisit "com a norma generalitzada".

Vox s'empara en el Constitucional

El partit d'extrema dreta argumenta que el Tribunal Constitucional deixa clar en la sentència 165/2013 que "l'exercici de la potestat legislativa en matèria lingüística troba els seus límits en la necessària preservació de la garantia de l'ús normal de les llengües cooficials i en la prohibició de mesures excloents pejoratives o desproporcionades que impliquin un retrocés per a alguna de les llengües oficials".

Amb tot, en el mateix comunicat, Vox "deixa clar que no té res en contra del català, tot al contrari: només cerca fer efectiu l'ús normal i oficial de les llengües catalana i castellana en l'àmbit oficial i administratiu".

stats