Polèmica amb les galeries
Política Cort 27/02/2024

Els propietaris dels locals de la plaça Major reclamen a Cort 2,3 milions en pèrdues

La demanda sol·licita una indemnització pels doblers que han deixat d'ingressar des del tancament forçós el setembre de 2019

3 min
Accés a les galeries de la plaça Major de Palma.

PalmaEls propietaris i inquilins dels locals de les galeries de la plaça Major reclamen a l'Ajuntament de Palma una indemnització de 2,3 milions d'euros com a compensació per les pèrdues econòmiques ocasionades des que el Consistori clausurà el recinte i els seus establiments el setembre de 2019.

Una quinzena de propietaris de 23 locals han explorat la via legal i ja disposen d'un informe que justifica els arguments de la seva demanda. "Tenim una taxació i presentarem un recurs que, si l'Ajuntament no l'accepta, continuarà com un contenciós per lucre cessant. Presentarem l'escrit en breu", explica a ARA Balears Bernat Feliu, advocat i copropietari d'un dels locals.

Entrada a les galeries de la plaça Major.

Feliu especifica que els 2,3 milions d'euros estan calculats fins a l'actualitat, però adverteix que, en cas de dilatar-se el procés, la xifra anirà incrementant-se. Els propietaris culpen l'anterior equip del govern municipal (PSOE, MÉS per Palma i Podem) de no haver actuat quan va caducar la concessió dels locals. "Van tancar les galeries fa ja més de quatre anys i van impedir que poguéssim rendibilitzar els negocis. No ens van oferir cap sortida o opció. No es van posar d'acord sobre què volien fer i ens van tenir aturats. Ara, els propietaris estam units i disposam d'una reclamació molt ben fonamentada", argumenta Feliu, qui acusa els exgovernants d'haver actuat amb "una passivitat injustificable". "Han heretat un bon problema", assenyala Feliu, qui confia poder formalitzar la reclamació i demanda al llarg del mes de març.

Cort entén la demanda per les pèrdues

El regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, ha assegurat que respecta la decisió dels propietaris de les galeries de demandar a l'Ajuntament per una actuació "nefasta" de l'anterior equip de govern municipal. Ha acusat l'exbatle José Hila de tancar "de manera unilateral un espai obert amb promeses d'actuació" i que va produir "un resultat conegut per tot el món: la plaça Major va passar de ser un espai amb activitat a ser un cadàver urbà". Per això, ha assegurat, respecta i entén que "reclamin el que els convingui", tot i que la demanda encara no s'ha presentat en un jutjat o de manera prèvia a l'Ajuntament. "Jo en tenc coneixement perquè em reunesc setmanalment amb els propietaris i inquilins dels locals i m'ho han fet saber. La seva desafecció és lògica", ha reconegut.

"L'actual equip de Govern haurà d'afrontar totes les reclamacions que s'interposin perquè és qui haurà de prendre les decisions, però són fruit d'actuacions polítiques de l'anterior executiu municipal, que ni l'actual batle, Jaime Martínez, ni el PP van compartir en el seu moment i que consideram desafortunada", ha reiterat.

Expropiacions

Malgrat que els propietaris reconeixen un "major interès i predisposició" per part de l'equip de Jaime Martínez, estan descontents amb els 2.000 euros per metre quadrat oferts pel Consistori per comprar els immobles privats (un 30% del total) i convertir-los en públics. De la vintena de propietaris, una quinzena ha rebutjat l'oferta i s'exposarà a l'expropiació amb l'objectiu d'aconseguir més doblers als jutjats. "El preu és baixíssim i els locals en ple centre de Palma valen, com a poc, el doble", assegura Feliu, malgrat que ell ha tancat la venda perquè comparteix la propietat amb uns familiars.

Entrada exterior de les galeries de la plaça Major.

Remodelació de la plaça Major

Mentrestant, l'Ajuntament de Palma continua endavant amb la remodelació de la plaça Major i ja ha aprovat que es convoqui un concurs d'idees per rehabilitar la plaça, les galeries comercials i els carrers propers –les Rambles i la costa del Teatre–, amb una inversió aproximada de 21 milions d'euros. El batle de Palma, Jaime Martínez, va dir la setmana passada que la intenció del Consistori és que les obres comencin l'estiu de 2025. L'objectiu és millorar l'accessibilitat de la zona, la funcionalitat i els espais amb ombra i aconseguir que la plaça deixi de ser "un lloc de pas".

La convocatòria del concurs es publicarà en qüestió de setmanes, després d'una modificació puntual del Pla general, i el termini per presentar projectes serà de dos mesos. Les propostes es podrien tenir el maig o el juny. Un jurat escollirà quatre avantprojectes que tindran tres mesos per fer una proposta definitiva. La iniciativa guanyadora tindrà sis mesos per presentar el projecte d'execució, amb l'objectiu de licitar-lo el maig o el juny de 2025 i que puguin començar les obres. La convocatòria va dirigida a equips multidisciplinaris d'arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers de camins i industrials i especialistes en patrimoni històric.

stats