Societat 21/02/2024

Cort invertirà 21 milions d'euros en la reforma de la plaça Major, que començarà l'estiu de 2025

L'Ajuntament de Palma convocarà un concurs d'idees i un jurat n'escollirà quatre propostes

ARA Balears
2 min
Plaça Major de Palma

PalmaLa Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres que es convoqui un concurs d'idees per remodelar la plaça Major, les galeries comercials i els carrers propers –les Rambles i la costa del Teatre–, amb una inversió aproximada de 21 milions d'euros. El batle de Palma, Jaime Martínez, ha explicat que la intenció del Consistori és que les obres comencin l'estiu de 2025. Martínez ha assenyalat que l'objectiu de la remodelació és millorar l'accessibilitat de la zona, la funcionalitat i els espais amb ombra i aconseguir que la plaça deixi de ser "un lloc de pas", segons ha informat Europa Press. Ara bé, el batle no ha detallat com es finançarà la remodelació. El que sí que ha apuntat és que, "en el pitjor dels casos, serà amb finançament propi".

La convocatòria del concurs es publicarà en qüestió de setmanes, després d'una modificació puntual del Pla general, i el termini per presentar projectes serà de dos mesos. Així, Martínez ha apuntat que les propostes es podrien tenir el maig o el juny. Un jurat escollirà quatre avantprojectes que tindran tres mesos per fer una proposta definitiva. La iniciativa guanyadora tindrà sis mesos per presentar el projecte d'execució, amb l'objectiu de licitar-lo el maig o juny de 2025 i que puguin començar les obres. La convocatòria va dirigida a equips multidisciplinaris d'arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers de camins i industrials i especialistes en patrimoni històric.

Respecte de les antigues galeries comercials, Martínez ha explicat que el concurs és independent del procés d'expropiació i que es vol arribar a un acord amb tots els propietaris. Aquest espai acollirà un equipament sociocultural, el futur centre d'interpretació de la ciutat, botigues i establiments d'alimentació –la part comercial ocuparia un 40% de la superfície total. Segons Martínez, el centre d'interpretació és "un dels projectes capitals per al futur de la ciutat". De fet, el batle ha remarcat que un dels objectius de Cort és que Palma sigui designada Capital Cultural el 2032.

També hi ha la possibilitat d'incorporar l'antic túnel que connecta la plaça Major amb el parc de la Mar. De moment, els tècnics estan estudiant la seguretat i la viabilitat de la seva recuperació.

stats