Zona de baixes emisions
Política Cort 25/03/2024

MÉS per Palma reclama limitar l'entrada de vehicles de lloguer a Mallorca

L'illa té més vehicles que habitants i una xarxa viària saturada

2 min
Centenars de cotxes de lloguer a Son Oms, Palma.

PalmaMÉS per Palma reclama limitar l'entrada i circulació de vehicles de lloguer a Mallorca, a més d'establir zones de baixes emissions a Ciutat abans de 2025. El grup polític ha presentat una moció en aquest sentit que es debatrà aquest dimecres durant el ple de l'Ajuntament de Palma. Demanen que el Consell de Mallorca i el Govern "treballin conjuntament" en una llei parlamentària per a la limitació de vehicles "seguint criteris mediambientals". El PP i Vox han votat en contra de la proposta durant les comissions que fixen el sentit del vot, mentre que la resta de partits de l'esquerra hi està d'acord.

El regidor Miquel Àngel Contreras reclama que només puguin circular els cotxes dels residents una vegada s'estableixin quines són les zones de baixes emissions. "Només amb aquestes mesures aconseguirem reduir les emissions dels vehicles, netejar l'aire que respiram i lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica. És escandalós que el PP i Vox votin en contra de preservar la salut dels palmesans", ha assegurat abans d'acusar el batle Jaime Martínez de "deixar-se arrossegar pel negacionisme climàtic de la ultradreta".

Segons Contreras, el nombre de cotxes ha crescut un 44% en els últims 20 anys fins a superar el milió d'unitats. Les Balears són, amb 913 vehicles per cada mil habitants, "el tercer territori del món amb més vehicles, només darrere de San Marino i els Estats Units".

Saturació viària

"La situació a Mallorca és particularment preocupant, amb més vehicles que habitants. Cada illenc posseeix, de mitjana, 1,1 vehicles. Amb un creixement del 40,6% de la població i del 60% en el nombre de vehicles de motor en les últimes dues dècades, la saturació de la xarxa viària és evident", ha dit el regidor.

Quant als vehicles de lloguer, les matriculacions han crescut un 33% en 2023 respecte de l'any anterior, segons dades de Fenebal, patronal del sector. "Són més de 100.000 cotxes que serveixen per cobrir les necessitats dels milions de turistes que visiten les Illes Balears cada any", ha afegit per reclamar el foment de l'ús de la bicicleta i l'aplicació de polítiques "per l'economia verda i la justícia social".

stats