Ajuntament de Palma
Política Cort 13/02/2024

Cort podrà predir els efectes d'una catàstrofe natural amb intel·ligència artificial

Urbanisme desenvolupa un bessó digital que també permetrà analitzar l'impacte de la mobilitat davant un creixement poblacional

2 min
El regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo.

PalmaLa Gerència d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma ha creat un departament d'innovació que desenvolupa un bessó digital, eina d'intel·ligència artificial que podrà predir els efectes d'una catàstrofe natural a la ciutat o la construcció d'habitatges en una zona determinada. "Treballam en la creació d'un gran mapa que ofereixi informació sobre Palma i que ens permetrà extreure conclusions sobre la recollida de residus, la mobilitat o la qualitat de l'aire. Es tracta d'extreure'n una utilitat pública i conèixer, per exemple, quin comportament tindria una zona concreta en cas d'una riuada o l'impacte sobre la mobilitat en un espai concret amb un alt creixement poblacional", ha explicat el regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo.

El nou departament té un arquitecte i un enginyer informàtic que treballen conjuntament amb l'Institut Municipal d'Innovació (IMI) i àrees d'altres departaments municipals. El "gran mapa" constarà d'un visor i oferirà informació urbanística, però també de caràcter mediambiental o de zones inundables. Estarà llest el mes de març i s'usarà de manera interna, però també tindrà funcions disponibles per als ciutadans. Gràcies a aquest servei, els usuaris podran accedir en línia als seus expedients urbanístics i aportar documentació o modificar-la.

Observatori de l'Habitatge

D'altra banda, Fidalgo ha assegurat que la posada en marxa de l'Observatori de l'Habitatge és "imminent" i serà "una eina d'anàlisi que permetrà obtenir dades científiques i extreure conclusions sobre l'evolució del mercat de compra i lloguer a Palma sense dependre de la informació de plataformes externes", ha assegurat en referència als informes dels portals immobiliaris.

Entre les novetats de l'àrea d'Urbanisme, es troba la posada en marxa de la finestreta per a professionals com a arquitectes, aparelladors o enginyers. Cort ha notificat als degans dels col·legis professionals de Palma relacionats amb l'àrea la possibilitat que declarin un interlocutor per tractar amb la Gerència d'Urbanisme. Mitjançant una plataforma, podran dirigir les seves consultes a l'Ajuntament, relacionades tant amb un col·legiat com amb l'aplicació de lleis urbanístiques. La mesura s'inclou dins "del pla de simplificació administrativa, millora i eficiència del servei que Cort presta als ciutadans".

stats