Política Cort 12/09/2023

Cort ja no farà una residència per a estudiants a l'antiga presó, sinó habitatge públic

El regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, assegura que el projecte no tenia cap document signat amb la Universitat de les Illes Balears i que no tenia finançament adjudicat

2 min
Imatge d'arxiu de l'antiga presó de Palma.

PalmaNou canvi de plans a l'àrea d'Urbanisme de Cort. Ni Son Busquets, ni el passeig Marítim ni el Pla General d'Urbanisme de Palma s'han alliberat de les modificacions –o intents– del nou regidor del Partit Popular, l'advocat Óscar Fidalgo. I ara arriba el torn de la residència per a estudiants que hi havia projectada a l'antiga presó de Palma. El projecte "queda en res", ha assegurat l'edil, qui ha declarat aquest matí en la roda de premsa posterior a la gerència d'Urbanisme que, en lloc d'una residència, la intenció del nou equip de govern és construir-hi habitatge públic.

"No existeix cap document signat amb l'anterior rector. Van ser converses. No hi ha cap informe ni res quant a aquest conveni amb la UIB", ha assenyalat Fidalgo. Segons el regidor, aquest era "un projecte clarament impossible, perquè ningú no pot fer un projecte sense finançament", i això "en cap cas es va concretar". El cap d'Urbanisme ha citat un document en què l'anterior equip de govern atribuïa "la totalitat del cost a la hisenda municipal", a "l'espera que es concreti" el pressupost, que estava estimat en 20 milions d'euros.

Per la seva banda, l'ara membre de l'oposició i exregidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha reconegut en una roda de premsa posterior que "no hi havia cap conveni signat". Truyol ha argumentat que "s'estaven fent els informes requerits, així com l'anàlisi econòmica del que costaria i quin era el valor de l'edifici actual".

El centre de creació, també enlaire

Així i tot, Truyol ha insistit que la intenció d'aquest conveni era que "l'Ajuntament de Palma aportava un solar municipal on edificar la residència i el Govern, les obres". La portaveu de MÉS ha afegit que "el Govern ja havia fet gestions perquè el 2023 hi hagués una part del pressupost per poder redactar el projecte arquitectònic de la reforma de l'antiga presó".

D'altra banda, Truyol ha explicat que "el projecte de rehabilitació de l'altra part de l'antiga presó era fer-hi un centre de creació d'indústries culturals", el qual també ha quedat enlaire amb el canvi de govern. "Quan hi va haver eleccions estava en procés de licitació. Avui dia no sé en quin moment es troba, però hi estarem molt a sobre", ha advertit.

Cort té aturada la Comissió del Centre Històric

D'altra banda, Truyol ha criticat que el nou govern de Cort no hagi constituït ni convocat encara la Comissió del Centre Històric i Catàleg, la qual cosa pot suposar un endarreriment de fins a 90 expedients. Durant l'anterior legislatura, "les sessions ordinàries eren cada dues setmanes, per la qual cosa ja són més de cinc sessions que el PP ha consentit no celebrar". Això implica que "hi ha més de 60 expedients de licitació d'obra, amb el corresponent endarreriment dels terminis".

La regidora de MÉS ha avisat que si el regidor d'Urbanisme duu la proposta al proper ple, "assumeix que la Comissió haurà estat aturada quatre mesos, la qual cosa equival a aproximadament 90 expedients de revisió". Per això, Truyol lamenta que "és vergonyós com el govern del PP maltracta el patrimoni".

stats