Urbanisme
Política Cort 27/02/2024

Cort implantarà "com més aviat millor" les llicències urbanístiques exprés de pagament

L'Ajuntament de Palma externalitzarà el servei de tramitació amb empreses col·laboradores quan el Govern aprovi el decret llei de simplificació administrativa

2 min
Un edifici en obres a Palma

PalmaL'Ajuntament de Palma implantarà "com més aviat millor" el sistema d'obtenció de llicències urbanístiques exprés mitjançant un pagament pel servei que prepara el Govern. El model és similar al que va posar en marxa l'Ajuntament de Madrid el 2010: l'Administració habilita una sèrie d'empreses especialitzades que reuneixin els requisits tècnics per, després de la seva autorització, estudiar la concessió de les llicències. Sota el mandat d'Ayuso, el cost del tràmit és de 1.200 euros per a una propietat que no superi els 200 metres quadrats. En qualsevol cas, els ciutadans podran decidir si opten per la via ràpida o se sotmeten als temps de l'Ajuntament de Palma, marcats pels retards.

"Hem sol·licitat que es facilitin tots els instruments que permetin agilitzar els tràmits. El model és exportable i té totes les garanties", ha assegurat a l'ARA Balears el regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidalgo. "Ara mateix depèn que el Govern ho legisli, però a Palma ho aplicarem com més aviat millor", ha afegit sobre un reglament que l'Executiu de Prohens desenvoluparà en el decret llei de mesures per simplificar l'administració. La norma neix, en part, de la pressió exercida pels promotors i constructors, que consideren desproporcionat el retard en la concessió de llicències.

Amb l'externalització del servei, les empreses habilitades completaran tots els tràmits i deixaran l'expedient llest per a la resolució, sempre després del pagament del sol·licitant. La fórmula exigeix a les empreses col·laboradores "una assegurança de responsabilitat civil i l'acreditació dels processos que es duguin a terme". A més, preveu "un procediment sancionador i de responsabilitat civil en cas que no s'executi com cal".

Cort concedeix la llicència urbanística

"No és un xiringuito i ha de quedar clar que qui concedeix la llicència és l'Ajuntament i no les ECU (Entitats Col·laboradores Urbanístiques)", ha explicat. Serà el Consistori qui "verifiqui el segell que l'ECU ha revisat seguint els paràmetres urbanístics establerts i, només llavors, es concedirà la llicència".

El model liberal –que també s'aplica a València, Barcelona, Galícia o Andalusia– planteja un sistema de doble caa: la ràpida i la lenta. Per avançar sense esperes amb una llicència fast pass, com als aeroports, s'haurà que pagar. En aquest cas, el termini de resolució es reduirà a uns dos mesos, enfront de l'any i mig que acumulen alguns municipis de les Balears. Els doblers seran l'element diferenciador d'una fórmula que Fidalgo nega que sigui classista: "No ho veig així. És una manera indirecta de descongestionar l'Ajuntament. Si de 300 sol·licituds de llicències les ECU en resolen 150, les altres 150 seran assumides per Cort amb més celeritat".

stats