Urbanisme
Política Cort 12/03/2024

Cort critica el SEPES per la presentació "unilateral" del projecte de Son Busquets: "No ha estat consensuat"

El regidor d'Urbanisme insisteix que "l'Ajuntament no permetrà que des d'un despatx de Madrid es decideixi el futur d'una part de la ciutat de Palma"

3 min
Els veïns de la zona de Son Busquets amb el regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo.

PalmaEl regidor d'Urbanisme, Óscar Fidalgo, ha mostrat aquest dimarts el malestar de l'Ajuntament de Palma amb l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (SEPES) per la signatura demà dimecres del protocol per desenvolupar Son Busquets. El Consistori assistirà "per lleialtat institucional" a l'acte amb l'organisme del Ministeri d'Habitatge, malgrat que el pla especial del projecte "no ha estat consensuat" amb Cort.

"Palma no serà un obstacle per a la signatura, però aquest pla no té seguretat jurídica fins que els nostres tècnics el revisin i tigui el beneplàcit de l'Ajuntament. Malgrat la nostra insistència, no ens han adjuntat els documents als correus que ens hem enviat. L'Ajuntament no permetrà que des d'un despatx de Madrid es decideixi el futur d'una part de la ciutat de Palma", ha assegurat Fidalgo.

El responsable d'Urbanisme ha reivindicat la labor del Consistori per "desbloquejar un tema que fa 15 anys que ranqueja en els interessos generals de la ciutat i que ha estat radicalment i absolutament paralitzat durant els darrers vuit anys", ha dit en referència al Govern del Pacte.

"No permetrem que els partidismes ni la deslleialtat institucional prevalguin per sobre de l'interès general de Palma, de les seves associacions, dels seus col·lectius i de la voluntat de la gent que ha decidit que aquest govern municipal regeixi els destins de la ciutat en els pròxims anys", ha insistit.

Cort acusa el SEPES de "fer política partidista amb un projecte de ciutat" i que hagi anunciat la signatura d'un conveni, que és "una declaració d'intencions", en lloc d'un protocol, que "sí que és un compromís vinculant". Per tant, "el SEPES ha perdut l'oportunitat de començar bé aquest idil·li", ha assegurat, per concloure que, "en política, les formes són importants".

Reunió amb els veïns

Fidalgo s'ha reunit dimarts horabaixa a la porta de Son Busquets amb veïns de la zona per explicar-los la postura de l'Ajuntament davant la presentació del SEPES. La presidenta de l'associació del Parc de ses Fonts, Yolanda Rodríguez, reclama que la construcció dels habitatges i equipaments del projecte acabi amb les deficiències de la zona Nord de Ciutat. "Volem un centre de salut, que no es col·lapsi el trànsit i un centre cultural, perquè S'Escorxador està saturadíssim", ha assegurat, molesta, perquè el SEPES no els havia convocat a la presentació d'aquest dimecres.

El president de l'Associació de Veïns Tramuntana-Cas Capiscol-Son Busquets, Biel González del Valle, ha valorat, en canvi, els avanços institucionals. "No podem dir que no s'ha fet res en aquests anys perquè, per començar, se li han llevat aquests terrenys als militars, que volien posar-los a la venda", assegurava en referència a la compra de Son Busquets al Ministeri de Defensa. D'igual forma, ha recordat que els Arquitectes Joves de Mallorca van participar en un concurs d'idees, com a part d'un procés participatiu del qual també va formar part la seva associació i ARCA. Enfront de l'actitud dels altres veïns, espera que "aquest treball hagi estat aprofitat" pel SEPES. "No podem perdre l'oportunitat que sigui un barri emblemàtic, de futur. No sols per construir habitatges, sinó també equipaments", ha conclòs.

80 milions d'euros

L'actuació de Son Busquets està adscrita al Pla d'habitatge de lloguer assequible del Ministeri d'Habitatge i Agenda Urbana, que suposa comptar amb una inversió pressupostada de 80,5 milions d'euros per al seu desenvolupament. Fins a la data, ja s'han invertit més de 59 milions, incloent-hi la compra del sòl.

El projecte, en uns terrenys militars en desús, preveu una nova zona de la ciutat amb 831 habitatges assequibles. També preveu altres usos per a espais comercials i equipaments, així com espais públics lliures, amb una zona central lliure de trànsit i un gran parc amb vegetació urbana autòctona.

stats