Remodelació de la plaça del Mercat
Política Cort 23/01/2024

L'Alaska no es toca: Cort decideix que queda on és

L'Ajuntament de Palma ha tancat un preprojecte de remodelació integral de la plaça del Mercat que conserva l'hamburgueseria i el ficus i desplaçarà uns metres l'estàtua d'Antoni Maura

2 min
L'Ajuntament de Palma preveu una reforma al quiosc Alaska.

PalmaEl preprojecte de remodelació integral de la plaça del Mercat de Palma mantindrà el bar Alaska i el ficus que està en procés de catalogació i desplaçarà uns metres a l'esquerra l'estàtua d'Antoni Maura i el seu banc per "desvincular-los" de l'arbre.

L'objectiu de l'actuació urbanística és convertir la plaça en "un espai unitari i emblemàtic de la ciutat", que afecta 3.984 metres quadrats més 400 d'entorn immediat, segons ha explicat el regidor d'Urbanisme de Cort, Óscar Fidaldo.

L'avantprojecte, dissenyat per l'arquitecte Toni Sbert, es compartirà amb els veïns i comerciants de la zona abans de redactar-se un projecte bàsic. "És un primer estadi que es debatrà en la Comissió de Centre Històric i que parteix de la decisió política de mantenir el bar Alaska". L'hamburgueseria, encara que conservarà la seva fisonomia, inclourà una gelosia semitransparent "amb forma de paravent semicircular" a la part posterior per construir uns serveis públics.

Fidalgo ha reconegut que l'Alaska "no té un valor arquitectònic, però sí, immaterial perquè forma part de la memòria i records de molts palmesans". La seva conservació comportarà un concurs per regular la seva situació administrativa.

L'Ajuntament de Palma ha optat per mantenir tant el ficus com el monument d'Antoni Maura, que traslladarà per fer-lo "més visible" i evitar repetir situacions com l'enderrocament de l'estàtua per una branca de l'arbre. "L'estàtua s'hi integrarà i tindrà un lloc preeminent a la plaça", ha afirmat.

Ficus catalogat

D'altra banda, Fidalgo ha assegurat que el ficus –anterior a la col·locació del monument– està en vies de catalogació per part de Parcs i Jardins i se n'ampliarà l'escocell. De la mateixa manera es protegirà, a la part de Sant Nicolau, la pedra on es va agenollar la beata, a petició del Bisbat. També es mantindrà l'arbratge existent, es prioritzaran els vianants, es reordenarà l'espai de les terrasses i es millorarà l'accessibilitat i l'enllumenat. Els fanals també seran dissenyats per Sbert.

Quant als materials, l'Ajuntament usarà pedra autòctona per al paviment amb juntes de formigó antilliscant. "No és un projecte fàcil, però sí possible. Necessitam que existeixi un consens per a una plaça que fa massa anys que està en un estat que no convenç".

Els espais de càrrega i descàrrega es desplaçaran de l'Alaska a la porta de l'Audiència per no condicionar la visibilitat per als vianants de la plaça. La remodelació suposarà, això sí, la renúncia a una part de les places d'aparcament.

stats