TURISME O PROTECCIÓ DEL TERRITORI
Balears 21/11/2016

A la caça dels ‘xucladors’ il·legítims d’aigues subterrànies

El Govern intensifica els controls als camps de golf

J.v.
2 min
Agents de Medi Ambient desintal·len el sondeig il·legal localitzat al camp de golf de Camp de Mar, a Andratx, a principis de setembre.

PalmaLa campanya d’inspeccions a grans consumidors hídrics s’intensificarà aquest hivern. Així ho va confirmar, a l’ARA Balears, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, que vincula la destinació de més recursos a identificar el frau en el consum massiu d’aigua a la finalització de la campanya d’incendis i a l’alliberament d’agents mediambientals que comporta.

Més informació sobre el dossier: Turisme o protecció del territori

Vidal subratlla que no s’està perseguint sistemàticament els camps de golf, sinó que els agents actuen “on troben indicis”. Els hotels i les indústries també es troben al punt de mira de la Conselleria.

Amb tot, afirma que “els camps de golf tenen un impacte ambiental considerable en termes de consum d’aigua i de territori”. En aquest sentit, considera que l’oferta actual és suficient. “Ja n’hi ha prou. En el seu moment van servir per generar una situació de desestacionalització que ha generat un impacte econòmic positiu, però que, evidentment, en termes ambientals, són el que són”, conclou.

L’expedient a Camp de Mar

El dia 7 de setembre, la Conselleria va fer públic que agents d’aquest departament havien incoat un expedient sancionador a un camp de golf perquè regava amb aigua subterrània i perquè també la destinava a consum humà. La Conselleria no va voler identificar el nom de la instal·lació, però el grup ecologista Terraferida va desvetlar que es tractava del camp de golf Camp de Mar, a Andratx.

Per llei, els camps de golf estan obligats a usar aigues depurades, però no tots compleixen. Els tècnics van localitzar un sondeig il·legal de 180 metres per a l’extracció d’aigües subterrànies, amb una capacitat d’extracció de 720 m3/dia, que es destinava només al reg del camp de golf. Per això es van extreure 180 metres de canonada del sondeig, es retirà una bomba d’extracció i s’inutilitzà el quadre elèctric. “El més important de l’expedient és que, per primera vegada, es van prendre mesures cautelars per evitar que es tregués aquella aigua”, diu Vidal.

L’expedient per “il·legalitats greus” podria suposar una multa de fins a 1 milió d’euros i en continua la tramitació.

Fonts de la Conselleria donen per fet que enxamparan més camps robant aigua no depurada. Des de Turisme, diuen que han exclòs el golf Camp de Mar de la International Golf Travel Market arran de l’expedient.

stats