CINEMA
Balears 28/10/2016

Tot torna i el Súper 8, també, a Es Baluard

El cineasta David Domingo projectarà una selecció de curtmetratges que fan homenatge a aquest format

Margalida Mateu
3 min
El cineasta David Domingo amb el seu projector de Súper 8, que l’acompanyarà.

PalmaEl cineasta David Domingo (València 1973) arriba avui carregat amb el seu projecte i les seves cintes de Súper 8, un material difícilment transportable en avió. I és que aquesta infraestructura és part del xou que el du, aquest dissabte a les 20 h, a projectar els seus curtmetratges fets en Súper 8 al Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, Es Baluard.

Un recull de peces cinematogràfiques del director valencià que van des del 1996 fins al 2010, quan varen ser enregistrades “des de la quotidianitat, però en les quals el format en aquell moment em va permetre fer molts de trucs i animacions, fotograma a fotograma. Amb el digital no hauria pogut obtenir-ne el mateix resultat”, esmenta el cineasta, a qui hem entrevistat abans de la projecció al museu.

L’artista

David Domingo, també conegut com a Stanley Sunday o Davidson, és un cineasta de culte però que també ha fet videoclips per Fangoria i La Bien Querida,i que utilitza de manera prolífica tant el Súper 8 com també altres formats (vídeo, 16 mm), i fins i tot sessions performatives, des de mitjans dels 90 fins a l’actualitat. El seu llenguatge irreverent i iconoclasta d’imatges pròpies o preses d’altres està carregat de picades d’ullet subtils a la història del cinema d’avantguarda i experimental, des de l’humor i la ironia. Un estil propi difícil de classificar que reivindica i homenatja el format Súper 8, ja en desús, i els clàssics que han marcat a generacions d’apassionats del cinema en una recerca de llenguatges frescos i estimulants.

Encara que tornar a emprar el format analògic està de moda, “no tinc cap mania a la nova tecnologia del món del cinema, ni al 3D ni tampoc al vídeo digital, però també m’agrada utilitzar els formats analògics. M’interessa tot, però el Súper 8 especialment, ja que permet jugar amb coses que el digital no em permet fer”, assenyala Domingo.

I és que les seves projeccions són un espectacle. Segons el director, “tan sols amb la llum del projector, la textura de les imatges reflectides a la pantalla donen un joc i una màgia que val la pena percebre”.

És la primera vegada que Domingo presenta les seves obres a Es Baluard, “feia més de 20 anys que no trepitjava Mallorca, així que aquesta projecció em fa especial il·lusió”.

Les diferents projeccions dels curtmetratges tenen una durada d’entre 5 i 20 minuts i són comentades pel seu autor a mesura que les va posant. “La màgia del Súper 8 em permet anar passant de curtmetratge en curtmetratge en pausa, de manera manual; estar amb el públic forma part del xou”.

Les projeccions que es podran veure avui a Es Baluard són molt casolanes, “no són narratives, no expliquen cap història, tampoc no m’he envoltat d’actors professionals, sinó que es tracta d’històries fantàstiques en un escenari quotidià però en el qual tot el que ocorre té molts d’efectes”, diu l’autor. Algunes de les obres les ha gravades a casa seva i que les ha enregistrat amb els seus germans.

Es Baluard, doncs, projectarà aquesta selecció de curtmetratges en Súper 8 de David Domingo, en una sessió que introduirà el mateix cineasta i la directora d’Es Baluard, Nekane Aramburu, qui ha realitzat una selecció d’alguns clàssics del director. A la sessió es mostraran també els treballs finalistes del Ral·li de curtmetratges de terror, rodats a Es Baluard el dia de Tots Sants del 2015, i se’n lliurarà el premi, gentilesa de FotoRuanoPro al guanyador.

stats