Balears 09/08/2017

El PSIB reclama a Madrid un calendari per negociar REIB i finançament

El diputat socialista Pere Joan Pons ha criticat que en la darrera legislatura la mesa del Congrés bloquejàs les iniciatives per millorar la inversió autonòmica

X. Serrano
2 min
Pere Joan Pons durant la roda de premsa de valoració del darrer any de legislatura

PalmaEl diputat socialista al Congrés Pere Joan Pons ha valorat aquest dimecres el curs polític i ha traçat les línies mestres de l'acció parlamentària de l'any que ve. Pons ha denunciat que les iniciatives socialistes per millorar el finançament de l'Arxipèlag han topat amb el vet de la mesa del Congrés, fet que ha evitat que es portassin a debat a la Cambra, amb el pretext que el seu impacte pressupostari afectaria l'estabilitat de la comptabilitat estatal. Alhora, s'ha mostrat decebut amb les darreres declaracions del president Rajoy per la seva "indefinició".

Fent balanç d'aquest primer any de legislatura, Pons ha defensat que l'acció dels socialistes balears s'ha centrat a millorar el finançament autonòmic i en la redacció d'un nou REIB. No obstant això, les propostes han estat bloquejades. Entre aquestes, Pons hi ha destacat la negativa de la mesa, amb el suport de PP i C's, a debatre la ILP que prohibia les prospeccions petrolíferes a aigües balears. Tampoc no van passar el filtre les esmenes als pressupostos generals de l'Estat per millorar la inversió a les Illes en àmbits com el turisme sostenible o les infraestructures.

Per Pons, les declaracions de Rajoy després de reunir-se amb el rei espanyol resumeixen el curs polític. “Des del PSIB sentim decepció”, ha declarat, al·legant que el govern estatal no precisa el calendari ni del nou finançament ni de negociació del REIB. "Dir que ho espera és insuficient, l'any passat va dir el mateix i és ell qui ho té a les seves mans", ha afegit. El diputat socialista ha anunciat que el PSIB treballarà per definir un calendari per a ambdues iniciatives. “Els agents socials balears volen que la negociació del calendari sigui clara”, ha conclòs.

El mes de setembre s'iniciarà el debat sobre els propers pressupostos generals i des del PSIB esperen que la mesa "no torni a escudar-se en l'equilibri pressupostari per vetar totes les iniciatives que venen de les Balears". Pons ha emfatitzat el finançament desfavorable, el dèficit fiscal i els problemes de connectivitat de les Illes com a eixos a treballar amb urgència durant el proper curs. Pons ha donat suport a la "reivindicació històrica" de descentralitzar la gestió dels aeroports balears, sense entrar a valorar-ne la viabilitat.

Preguntat sobre si amb la reelecció de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE el PSIB passaria a tenir més força dins del partit, Pons s'ha limitat a respondre que la federació balear sempre han tingut bona relació amb tots els secretaris generals i que continuaran defensant els interessos dels ciutadans balears en els espais pertinents.

stats